Kåre Kvangarsnes

10

Kort kommentar til Eilif Hallingsstad Finnseths opplevelser med "amerikansk" kristendom.

Vi trenger ikke legge blod på alteret.

Publisert: 9. okt 2019

Finnseths innlegg ble raskt plassert på topp hos Verdidebatt, og det må jo bety at hans innlegg finner god gjenklang hos redaksjonen av forumet. Hans gode vibrasjoner fra oppholdet i noen kristne miljø i USA, skal ikke jeg blande meg opp i, men jeg reagerte umiddelbart på noe som i alle fall for meg egentlig viser at noe av det han forteller fra megakirken han besøkte, ikke kan dreie seg om kristendom, men heller lovreligionen som Kristus kom for å sette oss fri fra.

Da tenker jeg mest  på følgende passus av hans innlegg, hvor han gjenforteller noe som ble sagt fra talerstolen i Trinity United Baptist Church: «Du må ofre og ikke bare gi når det passer. Dette var noen av de mange poengene engasjerte pastorer, predikanter og prester ville få inn i hodene våre. Kristendom var en levemåte med verdier. Nestekjærlighet var budskapet og man må ofre. Legge fra seg blod på alteret som de sa til meg.»

Kommer godt med

Denne ofringen faller i god jord hos Finnseth: «Jeg kommer tilbake til Norge og ser mye forskjell. Jeg har i hvertfall fått enda flere briller å se rundt meg med. Kanskje jeg er overkritisk når jeg spør hvor disse ofringene er i vårt samfunn? Jeg lurer på om vi kun kjører nestekjærlighet når det passer..."

Det er jo fort gjort her  å få assosiasjoner til så mye, kanskje ikke så ulikt noen  kristne menigheter av noe ulike slag , også i Norge, uten å spesifisere. Og pengene kommer sikkert godt med, så langt de kommer frem til de som trenger det. Ikke noe vondt om det.

Gammeltestamentlig ofring

Problemet er at menigheten altså i følge Hallingstad skulle kunne  se sin pengegave, stor eller liten, ikke bare som  et bidrag til de fattige, men endatil som et offer til Gud, et "bevis" for deres egen  godhet  kanskje, ja endatil som et blodoffer til Gud. 

Men  da befinner vi oss i GT hvor Gud altså overfor jødene krevde blodoffer fra et lytefritt dyr som tilgivelse for syndene og rettferdiggjørelse overfor Gud. Etter Kristus, er det vel for de fleste kristne kjent at for Gud vil det å gi blod  som offer , bokstavelig eller figurativt, tilsidesette Hans eget frelsesverk  og blodoffer en gang for alltid da han ofret sin egen sønns blod for oss. Noe annet blodoffer trengs ikke, og vil følgelig være en vederstyggelse for Gud.

Lovisk kristendom

Men ikke misforstå, å gjøre godt for de fattige og arbeide mot urettferdighet og nød, er alltid en god ting. Men noen fortjeneste/offer hos Gud kan det ikke gi oss. Vi er frelst gratis  ved tro og Guds Nåde uten lovgjerninger.

Det var bare dette ene jeg hadde lyst til å formidle litt om når jeg leste litt om Hallestads opplevelser fra en megakirke i USA. Men ellers er lovisk kristendom, enten det er i USA eller Norge,  etter min mening den største  hindring for at mennesker kan bli  frelst i dag.          

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Glansbilder av Sjømannskirken?
av
Arnfinn Eng
24 dager siden / 1869 visninger
Servietter og skam
av
Merete Thomassen
16 dager siden / 1606 visninger
Tenåringstrass i regjeringen
av
Usman Rana
25 dager siden / 1577 visninger
Idiotforklarer kristen høyreside
av
Espen Ottosen
23 dager siden / 1548 visninger
Ord som truer vår religionsfrihet
av
Trond Bakkevig
15 dager siden / 1418 visninger
En samfunnsskapende kraft
av
Berit Hustad Nilsen
17 dager siden / 1353 visninger
Hva skjer Hanvold?
av
Bendik Storøy Hermansen
13 dager siden / 1305 visninger
Stolthet er undervurdert
av
Magne Nylenna
28 dager siden / 1167 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere