Jardar Seim

4

En følelse av å bli orgellurt

Torshov kirke i Oslo kan bli avspist med et digitalt orgel. Det er dramatisk.

Publisert: 7. okt 2019

Vårt Land melder at Torshov kirke muligens må ta til takke med et digitalt orgel i den rehabiliteringen av kirken som nå pågår. Det er rett og slett et brudd med det man kan lese ut av byrådets budsjettforslag for investeringer og rehabilitering på kirkebudsjettene for 2018 og 2019.

Øremerket beløp

Vanligvis får Kirkelig fellesråd i Oslo en rund sum som rådet selv fordeler på de mest trengende kirkene. Noen ganger velger kommunen å øremerke
et beløp i tillegg til den generelle bevilgningen. Nettopp det skjedde med Torshov.

Byrådet skrev: «Torshov kirke har et særskilt rehabiliteringsbehov både utvendig og innvendig. Kirkelig fellesråd bevilges 30 mill. til utvendig rehabilitering i 2018 og 25 mill. til innvendig rehabilitering i 2019, til sammen 55 mill. Som byggherre får fellesrådet mva.-kompensasjon, slik at den foreslåtte bevilgningen er på totalt 68,8 mill.» Følgende punkter var spesifisert i budsjettforslaget: «Utvendig rehabiliteres tak og fasade, og oljefyr og ventilasjonsanlegg skiftes ut. Kirken skal også få universell utforming og et nytt orgel.»

Unaturlig tolkning 

Det er ingen
naturlig lesemåte i denne sammenhengen å tolke «nytt orgel« som «digitalt orgel». Ikke bare har Den norske kirke fortsatt det akustiske pipeorgelet som sitt normalinstrument til gudstjenester og kirkelige handlinger. I tillegg gjør Torshov kirkes egen musikalske historie at en overgang til digitalt orgel vil skurre kraftig. Det var her Knut Nystedt var organist helt fra
kirken var ny i 1958 og til 1983, en av våre mest kjente organister, komponister og kordirigenter, også med internasjonalt ry.

Det blir derfor tonedøvt å bruke orgelet som salderingspost i et totalbudsjett på nesten 70 millioner kroner. Blir det nok penger til slutt, blir det kanskje et autentisk pipeorgel, er budskapet fra kirkevergen. Hvis ikke, får Torshov nøye seg med et elektronisk kloneorgel.

Riktig lesemåte 

Det er det lokale soknet som ifølge kirkeloven eier Torshov kirke. Fellesrådet med kirkevergen som daglig leder skal forvalte bygningen på vegne av soknet. Da må fellesrådet, som består av representanter for alle menig­hetene i Oslo, ikke overkjøre Torshov
kirkes rike musikalske tradisjon. Og rådet må ta inn over seg hva som er den naturlige lesemåten av «nytt orgel» i budsjettet.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Sårbar og synlig
av
Ragnhild Mestad
20 dager siden / 2872 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
25 dager siden / 2008 visninger
Behov for et blikk i speilet?
av
Shoaib Sultan
8 dager siden / 1082 visninger
Drømmen om tempelet
av
Joav Melchior
21 dager siden / 601 visninger
Full krise i Mali
av
Hilde Frafjord Johnson
6 dager siden / 552 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
rundt 1 måned siden / 520 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere