Jardar Seim

4

En følelse av å bli orgellurt

Torshov kirke i Oslo kan bli avspist med et digitalt orgel. Det er dramatisk.

Publisert: 7. okt 2019

Vårt Land melder at Torshov kirke muligens må ta til takke med et digitalt orgel i den rehabiliteringen av kirken som nå pågår. Det er rett og slett et brudd med det man kan lese ut av byrådets budsjettforslag for investeringer og rehabilitering på kirkebudsjettene for 2018 og 2019.

Øremerket beløp

Vanligvis får Kirkelig fellesråd i Oslo en rund sum som rådet selv fordeler på de mest trengende kirkene. Noen ganger velger kommunen å øremerke
et beløp i tillegg til den generelle bevilgningen. Nettopp det skjedde med Torshov.

Byrådet skrev: «Torshov kirke har et særskilt rehabiliteringsbehov både utvendig og innvendig. Kirkelig fellesråd bevilges 30 mill. til utvendig rehabilitering i 2018 og 25 mill. til innvendig rehabilitering i 2019, til sammen 55 mill. Som byggherre får fellesrådet mva.-kompensasjon, slik at den foreslåtte bevilgningen er på totalt 68,8 mill.» Følgende punkter var spesifisert i budsjettforslaget: «Utvendig rehabiliteres tak og fasade, og oljefyr og ventilasjonsanlegg skiftes ut. Kirken skal også få universell utforming og et nytt orgel.»

Unaturlig tolkning 

Det er ingen
naturlig lesemåte i denne sammenhengen å tolke «nytt orgel« som «digitalt orgel». Ikke bare har Den norske kirke fortsatt det akustiske pipeorgelet som sitt normalinstrument til gudstjenester og kirkelige handlinger. I tillegg gjør Torshov kirkes egen musikalske historie at en overgang til digitalt orgel vil skurre kraftig. Det var her Knut Nystedt var organist helt fra
kirken var ny i 1958 og til 1983, en av våre mest kjente organister, komponister og kordirigenter, også med internasjonalt ry.

Det blir derfor tonedøvt å bruke orgelet som salderingspost i et totalbudsjett på nesten 70 millioner kroner. Blir det nok penger til slutt, blir det kanskje et autentisk pipeorgel, er budskapet fra kirkevergen. Hvis ikke, får Torshov nøye seg med et elektronisk kloneorgel.

Riktig lesemåte 

Det er det lokale soknet som ifølge kirkeloven eier Torshov kirke. Fellesrådet med kirkevergen som daglig leder skal forvalte bygningen på vegne av soknet. Da må fellesrådet, som består av representanter for alle menig­hetene i Oslo, ikke overkjøre Torshov
kirkes rike musikalske tradisjon. Og rådet må ta inn over seg hva som er den naturlige lesemåten av «nytt orgel» i budsjettet.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Visjon Norge som «Guds forrådshus»?
av
Cecilie Erland
25 dager siden / 2281 visninger
Å bli forma til eit kristent liv
av
Hallvard Jørgensen
23 dager siden / 1827 visninger
Fleksibel og sliten
av
Merete Thomassen
11 dager siden / 1314 visninger
Klima er viktigst!
av
Arne Danielsen
rundt 1 måned siden / 1235 visninger
Lengselen etter det evige hjem
av
Heidi Terese Vangen
16 dager siden / 1123 visninger
Respektløshet og bedrag i Jesu navn
av
Pål Georg Nyhagen
26 dager siden / 1091 visninger
Muskuløs kristendom
av
Hilde Løvdal Stephens
3 dager siden / 942 visninger
Rusreformen som gjør vondt verre
av
Constance Thuv
19 dager siden / 920 visninger
Prestekallet kommer innenfra
av
Maryam Trine Skogen
30 dager siden / 904 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere