Verdidebatt

En følelse av å bli orgellurt

Torshov kirke i Oslo kan bli avspist med et digitalt orgel. Det er dramatisk.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vårt Land melder at Torshov kirke muligens må ta til takke med et digitalt orgel i den rehabiliteringen av kirken som nå pågår. Det er rett og slett et brudd med det man kan lese ut av byrådets budsjettforslag for investeringer og rehabilitering på kirkebudsjettene for 2018 og 2019.

Øremerket beløp

Vanligvis får Kirkelig fellesråd i Oslo en rund sum som rådet selv fordeler på de mest trengende kirkene. Noen ganger velger kommunen å øremerke
et beløp i tillegg til den generelle bevilgningen. Nettopp det skjedde med Torshov.

Byrådet skrev: «Torshov kirke har et særskilt rehabiliteringsbehov både utvendig og innvendig. Kirkelig fellesråd bevilges 30 mill. til utvendig rehabilitering i 2018 og 25 mill. til innvendig rehabilitering i 2019, til sammen 55 mill. Som byggherre får fellesrådet mva.-kompensasjon, slik at den foreslåtte bevilgningen er på totalt 68,8 mill.» Følgende punkter var spesifisert i budsjettforslaget: «Utvendig rehabiliteres tak og fasade, og oljefyr og ventilasjonsanlegg skiftes ut. Kirken skal også få universell utforming og et nytt orgel.»

Unaturlig tolkning

Det er ingen
naturlig lesemåte i denne sammenhengen å tolke «nytt orgel« som «digitalt orgel». Ikke bare har Den norske kirke fortsatt det akustiske pipeorgelet som sitt normalinstrument til gudstjenester og kirkelige handlinger. I tillegg gjør Torshov kirkes egen musikalske historie at en overgang til digitalt orgel vil skurre kraftig. Det var her Knut Nystedt var organist helt fra
kirken var ny i 1958 og til 1983, en av våre mest kjente organister, komponister og kordirigenter, også med internasjonalt ry.

Det blir derfor tonedøvt å bruke orgelet som salderingspost i et totalbudsjett på nesten 70 millioner kroner. Blir det nok penger til slutt, blir det kanskje et autentisk pipeorgel, er budskapet fra kirkevergen. Hvis ikke, får Torshov nøye seg med et elektronisk kloneorgel.

Riktig lesemåte

Det er det lokale soknet som ifølge kirkeloven eier Torshov kirke. Fellesrådet med kirkevergen som daglig leder skal forvalte bygningen på vegne av soknet. Da må fellesrådet, som består av representanter for alle menig­hetene i Oslo, ikke overkjøre Torshov
kirkes rike musikalske tradisjon. Og rådet må ta inn over seg hva som er den naturlige lesemåten av «nytt orgel» i budsjettet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt