Roald Øye

Pensjonist
336

Tre palestinske aktører med hver sin agenda har besøkt Norge.

Tre palestinske aktører har i de siste måneder besøkt Norge etter invitasjoner fra statlige og private institusjoner. To av aktørene hadde samme agenda for sitt besøk. De stod ideologisk og politisk langt fra den tredje, som var en kristen palestiner.

Publisert: 7. okt 2019

De to første  ønsket å synliggjøre hvilke ødeleggende konsekvenser Israels sionistiske prosjekt har for palestinsk samfunnsliv og økonomi. Den tredje hadde et helt annet politisk  helhetssyn.

La oss begynne med den mest kjente, president Mahmoud Abbas. Den 18. og 19. september hadde han samtaler både med statsministeren og utenriksministeren i kongeriket Norge, og fikk audiens hos kronprinsen og møtte flere politikere på Stortinget. Han fikk en like hjertelig mottakelse overalt der han kom, som fredsprisvinneren Yasser Arafat i sin tid fikk da han kom for å hente sin fredspris. Utdelingen av prisen var i følge Kåre Kristiansens vurdering en grov feilvurdering av det palestinske lederskap. Nå gjentar det politiske lederskap i Norge den samme feilvurderingen.

FrPs utenrikspolitiske talsperson, Christian Tybring-Gjedde, er den av våre stortingsrepresentanter som klarest har sagt at Abbas ikke er en naturlig samtalepartner for Norge. Likevel ble «presidenten» mottatt med pomp og prakt av hele det offisielle Norge. All ære til Tybring-Gjedde, som med sin markering, tok avstand fra Abbas som den store statsmann han ikke er.

Abbas ser ut til å ha greid å lure den norske eliten, blant annet ved hjelp av en annen palestinsk aktivist, Sama Anfous, som i forkant besøkte Norge i forbindelse med «Kirkeuka for fred i Midtøsten».  Hun kom fra organisasjonen Kairos Palestina, som støtter BDS-bevegelsen. Hun var i Norge og talte på et møte som ble arrangert av Norges Kristne Råd, (NKR) der de fleste norske kirkesamfunn er med. Budskapet hennes, i følge referatene, var som å høre løgnene til Arafat og Abbas. Styreleder i NKR, Erhard Hermansen, har i ettertid opplyst at ingen på NKRs styremøte hadde opplevd besøket problematisk!

Det er uforståelig og trist sett på bakgrunn av budskapet til den tredje palestinske aktivisten, Christy Anastas, som etter mange kristnes mening er det mest troverdige vitne av de tre. Hun har nylig vært på foredragsturne i MIFFs regi i 8 norske byer, og den kristne palestinske kvinnen forsvarte Israels rett til å forsvare landet sitt, og ser til og med nødvendigheten av sikkerhetsbarrieren. Hun er en klar motstander av Israel-boikott, og blir selv boikottet av sine kristne og muslimske landsmenn - og truet på livet av de sistnevnte. Hun har derfor måttet flykte til Storbritannia.

Hun bodde med sin familie på «Vestbredden», nær Rakels  grav der sikkerhetsmuren ble bygd rundt hennes barndomshjem. «Den har reddet mange liv,» sier hun. Hun var palestinsk jusstudent, og ble etter hvert en overbevisst kristen etter å ha møtt en britisk turist som oppfordret henne til å lese i Bibelen. 

Det gjorde hun, og Gud åpenbarte seg for henne. For sine kristne og politiske standpunkter måtte hun flykte for å beholde livet. Hennes muslimske familie i Betlehem benekter at hun har flyktet. De sier at hun har emigrert fordi hun fikk tilbud om gratis jusstudier på postgraduate nivå i utlandet. Påstanden må vi ta imot med en klype salt.

Anastas er i dag ferdig utdannet jurist og kan med sin folkerettslige forståelse av Midtøstens historie gi verdifulle innspill i den israelsk-palestinske konflikten. Det gjorde hun på en fremragende måte på sin foredragsturne i Norge.

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
5 dager siden / 2736 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
27 dager siden / 1884 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
8 dager siden / 996 visninger
Mor eller menneske?
av
Liv Osnes Dalbakken
29 dager siden / 686 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
13 dager siden / 617 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere