Odd Ketil Sæbø

2

Søndagsskolen – for hele mennesket

Filmen «Disco» kjenner jeg så langt bare gjennom omtale. Men jeg har lest Anders Torps bok «Jesussoldaten – gutten som skulle vinne landet for gud». Det er en viktig bok, om grenseoverskridende atferd og åndelige overgrep i ekstreme religiøse miljøer. Om hvordan mennesker brytes ned i Guds navn.

Publisert: 4. okt 2019

Torp har bidratt som konsulent i forarbeidet til Disco og både regissør Jorunn Myklebust Syversen og skuespillere har gjort research i ulike frimenigheter.

Det er selvsagt stor forskjell på menigheter. I en kronikk i Dagbladet 3. oktober kaller Torp menigheten han vokste opp i for «et ekstremt, kristent miljø». Vi mener at i sunne menigheter hjelpes barn og unge til mer sann menneskelighet, til dypere følelsesbevissthet og til sterkere selvbevissthet. Vår menneskelighet er den eneste mulige kontaktflaten vi har med Gud. I ekstreme miljøer vil nærmest alt det menneskelige mistenkeliggjøres. Og barn og unge kan miste seg selv. 

Det foregår mye galt i Guds navn. Vi vil stå sammen med alle som arbeider for at barn og unges integritet skal respekteres! Vi ser mer stror uro på at Jan Hanvold i Visjon Norge omtaler avhoppere fra en del kristne menigheter som kristofobiske, som «har overført sine personlige problemer til menigheter og organisasjoner» (post på Hanvolds facebookside 28. september). Slike holdninger og uttalelser opplever vi er veldig dårlig nytt for barn og unge og for sunn, kristen trosformidling. 

Det er viktig og prisverdig at Anders Torp deler historien sin. Å få grums og sannheter fram i lyset ser vi på som alt annet enn kristofobisk. Og det er bra at det settes søkeslys på åndelige overgrep i filmen Disco. Så er det å håpe at både lesere og seere også klarer å se at det finnes sunne, kristne menigheter – menigheter som lenge har vært opptatte av å verne om sårbare barns utvikling og integritet. 


Odd Ketil Sæbø, 

Programsjef i Søndagsskolen Norge

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Glansbilder av Sjømannskirken?
av
Arnfinn Eng
24 dager siden / 1862 visninger
Servietter og skam
av
Merete Thomassen
16 dager siden / 1602 visninger
Tenåringstrass i regjeringen
av
Usman Rana
24 dager siden / 1575 visninger
Idiotforklarer kristen høyreside
av
Espen Ottosen
23 dager siden / 1544 visninger
Ord som truer vår religionsfrihet
av
Trond Bakkevig
15 dager siden / 1414 visninger
En samfunnsskapende kraft
av
Berit Hustad Nilsen
17 dager siden / 1353 visninger
Hva skjer Hanvold?
av
Bendik Storøy Hermansen
13 dager siden / 1296 visninger
Stolthet er undervurdert
av
Magne Nylenna
28 dager siden / 1166 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere