Verdidebatt

Søndagsskolen – for hele mennesket

Filmen «Disco» kjenner jeg så langt bare gjennom omtale. Men jeg har lest Anders Torps bok «Jesussoldaten – gutten som skulle vinne landet for gud». Det er en viktig bok, om grenseoverskridende atferd og åndelige overgrep i ekstreme religiøse miljøer. Om hvordan mennesker brytes ned i Guds navn.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Torp har bidratt som konsulent i forarbeidet til Disco og både regissør Jorunn Myklebust Syversen og skuespillere har gjort research i ulike frimenigheter.

Det er selvsagt stor forskjell på menigheter. I en kronikk i Dagbladet 3. oktober kaller Torp menigheten han vokste opp i for «et ekstremt, kristent miljø». Vi mener at i sunne menigheter hjelpes barn og unge til mer sann menneskelighet, til dypere følelsesbevissthet og til sterkere selvbevissthet. Vår menneskelighet er den eneste mulige kontaktflaten vi har med Gud. I ekstreme miljøer vil nærmest alt det menneskelige mistenkeliggjøres. Og barn og unge kan miste seg selv.

Det foregår mye galt i Guds navn. Vi vil stå sammen med alle som arbeider for at barn og unges integritet skal respekteres! Vi ser mer stror uro på at Jan Hanvold i Visjon Norge omtaler avhoppere fra en del kristne menigheter som kristofobiske, som «har overført sine personlige problemer til menigheter og organisasjoner» (post på Hanvolds facebookside 28. september). Slike holdninger og uttalelser opplever vi er veldig dårlig nytt for barn og unge og for sunn, kristen trosformidling.

Det er viktig og prisverdig at Anders Torp deler historien sin. Å få grums og sannheter fram i lyset ser vi på som alt annet enn kristofobisk. Og det er bra at det settes søkeslys på åndelige overgrep i filmen Disco. Så er det å håpe at både lesere og seere også klarer å se at det finnes sunne, kristne menigheter – menigheter som lenge har vært opptatte av å verne om sårbare barns utvikling og integritet.

Odd Ketil Sæbø, 

Programsjef i Søndagsskolen Norge

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt