Therese Utgård

26

Debatt og valgkamp på riktige premisser

Vårt Land sin vinkling av valgkampen kan få leserne til å tro at alle bispedømmer er like liberale som Oslo.

Publisert: 2. okt 2019

I Vårt Land 24.09.19, skriver Petter Olsen om mitt leserinnlegg «Når Vårt Land avlyser valkampen». Olsen skriver som om jeg kommenterer konservative kristne sitt syn på homofili.

Men som det kommer frem alt i overskriften i mitt innlegg, er det Vårt Lands dekning av Kirkevalget jeg kommenterer. Her har Olsen misforstått mitt innlegg, og de premisser han bygger sitt innlegg på, blir derfor feil.

Åpen folkekirke 

Jeg kommenterer altså ikke hvorvidt det finnes, ­eller bør finnes, to syn på homofili i kirken. Åpen folkekirke har kjempet for å åpne kirken, i ord OG handling. Vi ønsker ­ingen ny minoritet i kirken. Vi ønsker at flere – ikke færre – skal få føle seg hjemme­ i kirken. Derfor er det, og skal det selvsagt være, respekt og rom for alle i kirken, uavhengig om en er liberal eller konservativ i disse spørsmålene. Dette er udiskutabelt og var uansett ikke tema for mitt innlegg.

Vårt Lands dekning

Men når det gjelder valgkampen, mener jeg altså at Vårt Land ikke har tatt innover seg hvor ulike bispedømmene er. Avisens dekning har ikke speilet det faktum at det i for eksempel Møre er betydelige konservative krefter, at de konservative har flertall i bispedømmerådet, og at vi i flere bispedømmer har diskriminerende utlysningstekster. Vårt Land har tvert imot skrevet at det ikke fins kampsaker nå, og at det ikke er ­mobiliserende saker igjen i kirkevalget.

Liberale Oslo

En slik vinkling av valgkampen vil få leserne til å tro at alle bispedømmer er like liberale som Oslo. Og dette er svært uheldig. For hvis Vårt Land erklærer at vi i Åpen folkekirke alt har fått gjennomslag for alle våre saker, vil trolig de leserne som sympatiserer med oss, få mindre motivasjon til å stemme i Kirkevalget.

Dette er problematisk, så lenge dekningen av Kirkevalget ikke stemmer overens med de faktiske forholdene ute i bispedømmene. For mitt inntrykk er altså at de velgerne som sympatiserer med Åpen folkekirke, absolutt ønsker å stemme når de får høre hvordan forholdene er i Møre. Når de får høre at kampen absolutt ikke er over, ønsker de å stemme fordi de vil endre situasjonen.

Riktig informasjon 

Det kan også godt hende at konservative lesere heller ikke får økt motivasjon til å stemme, om de leser VårtLand og tenker at Åpen folkekirkes kampsaker er vunnet en gang for alle. Poenget er at uansett hva man mener, må velgerne ha riktig informasjon om forholdene ved et valg. Ellers risikerer vi at velgerne stemmer på noe som for dem er feil, eller at de, på feil grunnlag, ikke engasjerer seg i valget og ikke avgir stemme. For å kunne være med å endre forholdene i kirken, ved å bruke stemmeretten sin, må man jo først vite hvordan forholdene i kirken faktisk er.

Debatt er bra 

Og der mener jeg altså at det er problematisk at Vårt Land i svært liten grad nevner hvordan forholdene er i Møre og i andre konservative bispedømmer. Det som imidlertid ikke er et problem, og som heller ikke var temaet for mitt innlegg, er at det fins ulike meninger innad i kirken.

Debatt og uenighet om teologiske spørsmål er bra, fordi det viser at det er et stort engasjement for kirken. Men for å ha en konstruktiv debatt, må premissene og faktaene være riktige.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
4 dager siden / 2552 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
26 dager siden / 1879 visninger
Den norske kirke og pornografi
av
Marthe Kristine Østerud Primstad
rundt 1 måned siden / 1015 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
7 dager siden / 954 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
rundt 19 timer siden / 852 visninger
Mor eller menneske?
av
Liv Osnes Dalbakken
28 dager siden / 678 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
12 dager siden / 603 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere