Verdidebatt

Tiden er moden for kirkevalg med Bank-ID

Oppslutningen ved årets kirkevalg var på 12,7 prosent. Det er for dårlig.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Lav valgdeltakelse skyldes ikke bare at folk ikke bryr seg. Det skyldes også, tror jeg, at mange ikke vet hva kirkevalget handler om. Mange vet ikke forskjellen på sokne­råd og bispedømmeråd, heller ikke forskjellen på Bønnelista, Åpen folkekirke, eller Nominasjons­komiteens liste. Det oppleves forvirrende. Hva stemmer man egentlig på? tror jeg ­mange spurte seg selv om.

Orket ikke

I Stiklestad prosti, som jeg jobber i, var valgdeltagelsen på linje med det nasjonale gjennomsnittet. Før valget klaget folk jeg møtte over at det var vanskelig å forhåndsstemme. Av Verdal, Levanger og Frosta kommune var det bare i Levanger man hadde mulighet til å forhåndsstemme. Den kjøreturen var det mange som ikke orket. Om man i tillegg ikke visste helt hva man stemte på, gav det enda et påskudd for å droppe å stemme.

Veien til urna kan bli kortere og informasjonen bedre. Et alternativ tiden er moden for, er at folk kan stemme med Bank-ID. Det er både sikkert og enkelt. I appen eller på nettsiden, kan det enkelt informeres om hva man stemmer på, hvem man kan stemme på og hva soknerådet og bispedømmerådet gjør. Da vil stemmeren vite hva han eller hun stemmer på og alle kan få den samme informasjonen om sokne- og bispedømmeråd. En QR-kode på valgkortet kan enkelt lede til valgsiden med bildefunksjonen på mobilen. I en overgangsperiode kan man se for seg at det går an å stemme på begge måter, enten i luke med papir eller med Bank-ID. Dobbeltstemmer vil også lett bli kunne fanget opp.

Tidsspørsmål

Hvor langt ned må valgdeltakelsen synke før vi fornyer måten å stemme på? Ikke mye lenger. Tilgjengelighet og informasjon er viktig for at folk skal bry seg, i kirken som andre steder. Det er bare et tidsspørsmål før kommune-, fylkesting- og stortingsvalg får digitale måter å stemme på. Det er et tidsspørsmål før kirken får digitale løsninger også, og jeg håper det blir ved neste valg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt