Verdidebatt

Visdommens plass i islam.

En kommentar til Ali Chishti innlegg med tittelen: Terrorangrepet og Håndhilsingssaken , - tid for ettertanke og refleksjon.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ali Chishti reflekterer over hvordan muslimer skal tenke etter hendelsene ved moskeen i Bærum. Han anbefaler muslimer å anvende visdom i møte med ulike utfordringer knyttet til debatter i Norge. Men så anvender han i sitt innlegg følgende begrep: ‘ytringsfrihetsfundamentalistene’. Fundamentalist står for noe negativt. Altså blir ytringsfrihetsfundamentalist et negativt ladet ord.

Ytringsfriheten er garantert i lovverket og stadfestet i menneskerettserklæringen. Ytringsfriheten har noen begrensninger gitt i loven. Men den skal ikke forsøkes å begrenses ved å stemple andre menneskers anvendelse av den, selv om de utrykker meninger eller synspunkter som en selv ikke liker. Ytringsfriheten er et grunnleggende gode som er nødvendig for å kunne bekjempe urett. Da må en skille mellom det å forsvare noens rett til å ytre seg, og det å godta en persons eller organisasjons meninger. Disse to er ikke sammenfallende.

Ali Chishti har hentet uttrykket ‘ytringsfundamentalistene’ i fra boken Norsk islam skrevet av Usman Rana. Christi siterer følgende fra boken: « (…)utvidet handlingsrommet til ytringsfrihetsfundamentalistene og skapt en forståelig og naturlig sympati for dem i storsamfunnet, Alle disse reaksjoner rettferdiggjør i manges øyne krenkelser mot Islam - selv blant folk som ikke nødvendigvis støtter blasfemiske ytringer». Det er et problem at uttrykket ‘ytringsfrihetsfundamentalistene’ brukes i en setting som tar opp krenkelse mot islam.

Det er nødvendig å diskutere problemer med visse sider av praksis knyttet til ulike varianter av islam. At noen muslimer oppfatter en slik diskusjon som krenkelse mot islam, bør ikke brukes til å begrense ytringsfriheten. Usman Ranas måte å fremstille dette på, bidrar ikke til å hjelpe unge muslimer i å forstå betydningen av ytringsfriheten. Det kan neppe kalles visdom. Det som heller bør diskuteres blant muslimer, er hvor fornuftig og visdomsfult ideen om at islam kan krenkes er.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt