J.K. Baltzersen

debattbokredaktør
28

Uavhengig Norges Bank?

Hvor mye mer sivilisert er vi egentlig med forholdet mellom politikere og sentralbanken enn i Trumps USA?

Publisert: 27. sep 2019

Finansavisen og Trygve Hegnar skriver på lederplass fredag 20. september om president Donald Trumps utidige innblanding i den amerikanske sentralbankens rentepolitikk. Hegnar avslutter med at vi i Norge er mer sivilisert og lar sentralbanken sette styringsrenten i fred.

Tja?

Den amerikanske sentralbanken er nok ganske ivrig til å utsette en stor resesjon. Det er stort sett det den har drevet med siden finanskrisen i 2008. Den forsøkte seg litt med å snike seg ut av lavrentepolitikken, men det er fare for at tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan hadde rett da han sa at sentralbanken ikke vil klare å komme ut av lavrentepolitikken uten turbulens. Nå har de forsøkt én gang, og de har stukket av fra det forsøket med halen mellom bena.

Hegnar har rett i at presidentens innblanding er upassende. Og vi trenger ihvertfall ikke mer utsettelse av en ekte kur gjennom å forlenge punchfesten. Donald Trump vil bare ha mer av det som er en dårlig idé, dvs. enda lavere renter.

Det er riktig at hverken den norske statsminister eller finansminister går ut mot sentralbanken på samme måte som den amerikanske presidenten. De bruker ihvertfall ikke Twitter på samme måte.

Hvor uavhengig sentralbanken er, kan man dog spørre seg om. I pengepolitikken er ikke Norges Bank direkte underlagt Finansdepartementet. Dersom Norges Bank skal instrueres i pengepolitikken, må dette gjøres gjennom et formelt vedtak av Kongen i statsråd. Når det er sagt, vet vi ikke hvilket uformelt press som legges på sentralbanksjefen – eller som sentralbanksjefen måtte føle at legges på ham. De snakker jo sammen – bare ikke på Twitter. Ifølge sentralbankloven skal vedtak fra Norges Bank av særlig viktighet på forhånd forelegges departementet. Like direkte som Trumps vil nok heller ikke eventuelle signaler være.

Kanskje vi liker å tro at Norges Bank er mer uavhengig enn den egentlig er?


J.K. Baltzersen er forfatter, samfunnsdebattant og redaktør av antologien/debattboken Grunnlov og frihet: turtelduer eller erkefiender?.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Sårbar og synlig
av
Ragnhild Mestad
rundt 1 måned siden / 2536 visninger
Behov for et blikk i speilet?
av
Shoaib Sultan
19 dager siden / 1135 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
rundt 1 måned siden / 787 visninger
Minner fra en sommerkirke
av
Anita Reitan
12 dager siden / 640 visninger
Full krise i Mali
av
Hilde Frafjord Johnson
18 dager siden / 597 visninger
Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
3 dager siden / 553 visninger
Brokete Brasil
av
Hildegunn Marie Tønnessen Seip
10 dager siden / 477 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere