Fred Riktor

1

Musikk til glede og besvær

Det går an å få topp musikalsk kvalitet uten de voldsomme lydeffektene

Publisert: 26. sep 2019

Inderlig kjære kantorer og alle dere andre som bidrar til kirkens mangfoldige musikalske liv! Dere er så dyktige, og det er så mye flott sang og musikk å høre og så mye flott å få delta i. Det er bare én liten ting dere altfor ofte glemmer.

Hørselshemming

Den lille tingen er at noen av oss som er glad i å gå til gudstjeneste, lider av såkalt hørselshemming. Vi utgjør mellom 5 og 6 prosent av befolkningen totalt, og blant dem over 70 er prosentandelen så høy som 10-12 prosent. For å kompensere for hørselshemmingen bruker de fleste av oss høreapparat. Og da burde vel alt være greit? Men så enkelt er det ikke. Selv de beste ­høreapparater kompenserer bare for en del av hørselstapet, og i tillegg gjør de ørene mer følsomme for mange lyder, særlig høye, skarpe og plutselige lyder. Og da aner du kanskje hvor jeg vil hen?

Forlater gudstjenesten 

Når kantoren eller lovsangsgruppen eller lydmikseren plutselig trår til med tre F-er eller mer på sitt instrument, er det egnet til å skremme hjerteinfarkt på intetanende stakkarer med høreapparat.

Jeg har litt for mange ganger i panikk måttet rive av meg høreapparatene, og altfor mange ganger har eneste løsning vært å forlate gudstjenesten. Men jeg tror at hvis de som er ansvarlige for lydskrallene var klar over hvordan effekten ble for de mange med hørselshemming, ville de styrt lydproduksjonen langt mer nennsomt.

Gjør noe! 

Hørte dere hva jeg prøver å si? Det går an å få topp musikalsk kvalitet og rikt åndelig utbytte av gudstjenesten uten de voldsomme lydeffektene! Gjør noe med det!

Snakk tydelig 

La meg avslutte med et lite hjertesukk – som også har med lyd å gjøre: Instruer alle som skal si noe i gudstjenesten om å snakke ­tydelig, snakke med jevnt stemmenivå og snakke inn i mikrofonen. Utydelig tale er en lidelse for hørselshemmede. Tale som lar lyden synke til nesten ikke noe mot slutten av setningen, er ikke mulig å oppfatte for hørselshemmede. Og tale som ikke går inn i mikrofonen, går heller ikke inn i hørselshemmedes ører.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
5 dager siden / 2736 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
27 dager siden / 1884 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
8 dager siden / 996 visninger
Mor eller menneske?
av
Liv Osnes Dalbakken
29 dager siden / 686 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
13 dager siden / 617 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere