Verdidebatt

Et sannhetsvitne om Israel.

Ola Hals ble intervjuet på kanal «Visjon Norge» den 24.09. 2019, og temaet var «Israel og Midtøsten. Det samme budskapet holdt han frem den 17.09. på et møte i Kristiansand i regi av «Med Israel for fred». Det er et sentralt tema på bakgrunn av løgnene og usaklighetene som rår i mediene på dette område. Ola Hals er en viktig stemme i tiden.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Sjelden har jeg lyttet til et intervju der løgnene om Israel har blitt fyldigere og bedre eksponert. Det samme tema har jeg vært opptatt av siden jeg studerte historie ved Universitetet i Oslo i 1960-årene. Som historielærer i gymnas og videregående skole satt jeg på sidelinjen i ti-år etter ti-år og registrerte i stillhet falskneriet og løgnene i mediene og i historiebøkene om jødene og Israel - uten å ta til motmæle.

Jeg husker hvilken overraskelse det var under en samtale med en ungdomsvenn i min barndoms frikirkemenighet i Oslo (Jeg bor på Sørlandet) da vi i samtalens løp kom inn på FNs og «Norges kristne råds» behandling av Israel og jødene i tiden etter Seksdagerskrigen  i 1967. Min venn var en vel ansett eldstebror i en evangelisk frikirkemenighet, og han var mildt sagt dårlig orientert om det bibelske syn på Israel og jødene. Jeg forsto at hans fordommer var vanlig i menigheten jeg hadde vokst opp i. På Sørlandet, i bibelbeltet, har de kristne bedre holdt fast ved den tradisjonelle forståelsen av jødenes og Israelsk rolle i endetiden.

Etter denne opplevelsen begynte det å bli vanskelig «å holde tett», utenfor mine gymnasklasser om temaet. Løgnene i den norske offentlighet ble etter hvert så grove at jeg begynte å skrive korte innlegg i min lokalavis.

Sammen med en kollega på «min skole» sendte jeg dessuten klager til de to forlagene som trykte skolens lærebøker i moderne historie. Det gjaldt i første omgang lærebøkenes skjeve fremstillingen av FNs Sikkerhetsråds resolusjon 242 i 1967. Alle sannhetssøkende mennesker bør kjenne til hvilken strid det sto om utformingen av denne resolusjonen. Den er nemlig avslørende når det gjelder hvem som lyver, og hvem som taler sant om Israel. De fleste lyver.

I 1990-årene fikk jeg for alvor problemer med meg selv for min lunkne holdning, især etter Terje Røed Larsens ærlige innrømmelse av hvordan han hadde opplevd fredsprisvinneren Yasser Arafat under Oslo-prosessen i disse årene. Larsen sa: «Arafat var en notorisk løgner!» Jeg husker ennå med gru hvordan norske toppolitikere klemte og kysset fredsprisvinneren da han kom for å hente sin fredspris i 1994, og hvilken hedersplass han etter hvert fikk i norske lærebøker!  Da begynte jeg å skrive innlegg i lokalavisen og i kristne dagsaviser.

Ola Hals skal ha takk for jobben han gjør med å avsløre løgnene om Israel og jødene i den offentlige debatt. Løgnene blir fremholdt av de man minst skulle vente dem fra. Sannheten er tilgjengelig i internasjonale rettsdokumenter, og venter bare på unge forskere som kan åpenbare dem.

Dessuten har Ole Haus skrevet heftet: «Israel og Midtøsten. En kort historie.» Det anbefales.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt