Roald Øye

Pensjonist
336

Benjamin Netanyahu blir likevel statsminister?

Israel gjenoppstod som stat i 1948 og har vokst seg til å bli et foregangsland på mange områder. Det er imponerende når en ser på det fiendtlige naboskapet som Israel i alle disse år har levd vegg i vegg med, og som har har hatt som uttrykt ønske å utslette den jødiske staten. PLOs og Hamas' charter levner ingen tvil om det.

Publisert: 23. sep 2019

I fire kriger har palestinerne vært på nære nippet "med Allahs hjelp" til å nå sitt mål. Mellom hvert nederlag har de fått hele verdens materielle og ideologiske støtte til å stå på videre i sin kamp for å fjerne okkupasjonsmakten som har "stjålet" landet deres.

Til og med Kirken, representert ved Kirkenes Verdensråd, har gitt PLO sin velsignelse i dens kamp for å opprette en palestinsk stat. Israel har hatt lunken og skiftende støtte fra den ene stormakten etter den andre. Landet har likevel med egne krefter greid å holde fiendene ute, selv om det har røynt på ved grensen til Gaza. I de siste fem år har Israel fått uventet sterk støtte fra presidenten i USA. Med denne stormaktens assistanse har Israel kunnet senke skuldrene litt i sin kamp for å overleve som jødisk stat.

I de siste dager har den største faren kommet fra innenrikspolitisk hold, for på det området har Israel ikke vokst. Det har alle kunnet registrere som har fulgt med i mediene under  de to siste valgkampene,  der personlige motsetninger, politisk krangel, sviktende evne til å erkjenne viktigheten av å stå samlet mot en fiendtlig verden, har vært «øredøvende». Israel har fortonet seg som rene banan-republikken.

Dyrebar tid har blitt sløst bort i forbindelse med de to siste valg da Israel har hatt en meget vennligsinnet president i Det hvite hus, som flyttet ambassaden til Jerusalem, og anerkjente Israels kontroll over Golan-høydene. Vi husker at Obama og Clinton ville presse Israel til å overgi disse høydedragene til Syria. Det ville for Israel ha vært som å "legge hodet på blokka".

I disse dager sitter partitoppene i Israel sammen med president Reuven  Rivlin i et forsøk på å danne en arbeidsdyktig regjering. Lederne har vanskeligheter med å la nasjonens interesser gå foran personlige interesser. Å la det arabiske partiet eller Liebermans parti bli tungen på vektskålen, ville ha  vært ille for demokratiet i Israel. 

For at landet skal få en forenet regjering (a unity government) og unngå et tredje valg om ca. 5 måneder,  som vil være en enda større nedtur for Netanyahu,  hvis han velger den utveien, må Gantz' parti, «Blå og hvit», gå tilbake på sitt løfte om ikke gå i kompaniskap med Netanyahu. Alternativt må Likuds medlemmer i Knesset bli løst fra sitt løfte om ikke å dumpe statsministeren. Hvem blunker først? Etter de siste rapporter fra Jerusalem ser det ut til å bli Benny Gantz. 

Caroline Glick,  i Jerusalem Post  har i en kommentar til de siste dagers hendelser, beskrevet hvorfor Benjamin Netanyahu i det lange løp likevel sitter med de beste kortene. 

Andre scenarier som bl.a. innebærer at haredi-partiene, de ultraortodokse, slår seg sammen med sine sekulære motstandere, eller velger å styre sammen med anti-sionistiske arabiske partier, fortoner seg helt utenkelig. Resultatet kan bli nyvalg, som alle er imot.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
5 dager siden / 2736 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
27 dager siden / 1884 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
8 dager siden / 996 visninger
Mor eller menneske?
av
Liv Osnes Dalbakken
29 dager siden / 686 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
13 dager siden / 617 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere