Roald Øye

Pensjonist
336

Striden om «Vestbredden».

Israels statsminister lover/truer med å annektere den «okkuperte» Jordan-dalen. «Vestbredden» har stor verdi for kristne som ser en guddommelig finger bak jødenes tilbakevending til sitt bibelske hjemland, og som kaller territoriet ved dets hebraiske navn, Judea og Samaria.

Publisert: 23. sep 2019


De liker å sitere fra Jeremias bok i GT, der det står i kap. 31: v. 4-5: «Enda en gang vil jeg bygge deg, ja, du skal bygges opp igjen, Israel, du unge jomfru. Igjen skal du plante vingårder på fjellene i Samaria, og de som planter, skal selv nyte frukten».

Territoriet står sentralt i den israelsk palestinske konflikten, for det er kjerneområdet i det som palestinerne betrakter som sin fremtidige stat, i tillegg til  Øst-Jerusalem og Gaza-stripen.

Territoriene ble erobret av Israel i Seksdagerskrigen i 1967. De som tror på Bibelens profetier ønsker å støtte jødiske nybyggerne med prosjektet som Jeremias profeterte om for 2600 år siden.  Kristendom og jødedom deler et skjebnefellesskap ved at Bibelens løfter knytter trossamfunnene sammen.

Det internasjonale samfunn (FN) ser på israelske nybyggersamfunn på «Vestbredden» som ulovlige, et syn som Israel bestrider. Israelske «hauker» som inkluderer statsminister Benjamin Netanyahu, og især lederen for  koalisjonspartiet Yamina, Yalett Shaked, 

De  hevder at «Vestbredden» er vital for Israels sikkerhet. Å overgi dette området til palestinerne ville militært true store deler av Israel,  slik landet opplevde situasjonen etter evakueringene av Sør-Libanon i 1982 og Gaza i 2005. Palestinerne hevder at det ikke kan opprettes en levedyktig stat uten «Vestbredden». Og der står partene.  Bare en krig ser ut til å kunne  løse problemet.

Netanyahu fornyet i valgkampen sin forpliktelse om å annektere store deler av Vestbredden. Shaked har som leder for et av koalisjonspartiene i en eventuell koalisjonsregjering med Netanyahu som regjeringssjef,  lovet å gå inn for å annektere hele Vestbredden.

Konsekvensene vil være ødeleggende for fredsprosessen hvis Israel annekterer Jordan dalen har FNs generalsekretær Antonio Guterres sagt. Hva verdensorganisasjonen vil si hvis Israels regjering går inn for å  annektere hele Vestbredden, er det ingen tvil om. At det vil skje før eller siden, er det mange som tror.

Yamina som fikk 7 plasser i Knesset, er det eneste religiøse sionistpartiet som i sitt program har lovet å stå opp for hele løfteslandet Israel og landets jødiske identitet. Det var viktig hvordan partiet ville gjøre det i valget i september, og utfallet ble bra, men ikke så godt som lederen, Yalett Shaked, optimalt hadde håpet det ville gå. Ved valget i april nådde partiets oppslutning ikke opp til sperregrensen på 3. 25%, på grunn av et ufint valgkampstunt i avslutningen av valgkampen av statsminister Netanyahu.  Samme strategi lyktes han ikke med i andre valgomgang. 

Likud fikk dessuten to representanter mindre i Knesset enn utfordreren Benny Gantz , lederen for partiet "Blått og hvitt". Denne har sagt at han kan tenke seg  å forhandle med palestinerne om en to-statsløsning.

Ved dette valget kom partiet Yamina godt over sperregrensen, men oppnådde ikke 10 representanter som trolig ville ha sikret Naftali Bennett, nr. to på partilista, stillingen som forsvarsminister i en ny koalisjonsregjering. 

Hvis statsministeren greier å snekre sammen en ny regjering med minst 56 representanter i Knesset, som er en teoretisk mulighet, uten å ha verken Libermanns parti eller flertallet bak seg i nasjonalforsamlingen, kan Bennett likevel i regjeringsforhandlingene forhandle seg frem til stillingen som forsvarsminister i en mindretallsregjering.

I denne posisjonen ville han få hånden på rattet når det gjelder en eventuell annektering av de to bibelske landområdene, Judea og Samaria. Derfor var det viktig for Yamina at partiet denne gangen fikk 7 representanter i Knesset, så det er i stand til å få en viss innflytelse i israelsk politikk.

Det viktigste for partiet er imidlertid at president Rivlin til syvende og sist gir statsminister Netanyahu oppgaven å danne ny regjering.  Innen 2. oktober må Rivlin ha bestemt seg for hvem som først skal få oppdraget, Gantz eller Netanyahu. Avgjørelsen kan bli valgets viktigste utfall med alvorlige konsekvenser  for Israels fremtid. Det er betegnende at en hel verden venter i spenning på utfallet av det israelske valget.


1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
5 dager siden / 2671 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
27 dager siden / 1880 visninger
Den norske kirke og pornografi
av
Marthe Kristine Østerud Primstad
rundt 1 måned siden / 1027 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
8 dager siden / 975 visninger
Mor eller menneske?
av
Liv Osnes Dalbakken
29 dager siden / 686 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
13 dager siden / 611 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere