Verdidebatt

Var debattinnlegget mitt en uheldig kontekst?

Øystein Gjerme skylder på en uheldig kontekst når han nærmest beklager seg overfor Visjon Norge. Det kan være min kontekst.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I Vårt Land på nett 19. september langer Jan Hanvold ut mot pastor Øystein Gjerme i Salt Bergenskirken.  «Jeg blir skuffet og lei meg når Øystein Gjerme har behov for å distansere seg fra oss», sier han.

Bakgrunnen for Hanvolds utspill ser ut til å være følgende:  10. september oppfordret jeg i et innlegg i avisa Dagen ansvarlige ledere i pinsebevegelsen til å ta et oppgjør med Visjon Norge. Jeg begrunnet denne oppfordringen med Visjon Norges høyst kontroversielle profil, både hva angår teologi og økonomi – og trakk fram tre eksempler på toneangivende miljøer innen pinsebevegelsen som hadde et «samrøre» med Visjon Norge: Salt Bergenskirken, Filadelfia Kristiansand og Evangeliesenteret.

12. september kom det svarinnlegg i Dagen fra pastor Øystein Gjerme i Salt Bergenskirken mht. forholdet mellom hans menighet og Visjon Norge. Han framholdt at det ikke var noe «samrøre» der.  «I Salt Bergenskirken har Visjon Norge ikke fått talerplass, ei heller har vi noen samarbeidsavtale med dem», skrev han. Han avsluttet svarinnlegget slik: «Fra 1. 1. 2020 har jeg også et større ansvar, som leder av pinsebevegelsen. Dette ansvaret vil jeg ta på meg med det største alvor».

Jeg syntes dette var et både ryddig og oppklarende svar.  I et responsinnlegg 17. september takket jeg derfor Øystein Gjerme for dette, men opprettholdt oppfordringen til pinsebevegelsen som sådan.

Underveis har debatten rast i diverse kommentarfelt på nettet - og det har også kommet lange kommentarer i sosiale medier fra Jan-Aage Torp (på Facebook og blogg) og Jan Hanvold (på Facebook). Øystein Gjerme har måttet tåle ganske mye svært usaklig kritikk, og en del av kritikerne har også trukket mine motiver i tvil.  Jan-Aage Torp omtaler meg som «den antikristelige Oddbjørn Johannessen», mens Jan Hanvold inkluderer meg (uten å nevne navn) i fellesskapet av "de verste kristofobe personene i Norge". Jeg kjenner meg ikke igjen i noen av disse karakteristikkene.

Jeg vet ikke om det er disse kritiske utspillene som har fått Øystein Gjerme i det samme Vårt Land-oppslaget til å komme med noe som likner en beklagelse overfor Visjon Norge. Han uttaler nemlig at han «forstår» at hans tilsvar til mitt innlegg i Dagen «kunne være provoserende for noen» - angivelig fordi «konteksten var uheldig».

Hvilken "uheldig" kontekst?  At debattinnlegget han svarte på, var skrevet av «en som viste seg å være en kjent kritiker av Visjon Norge»?  Jeg vil jo i det lengste håpe at svarene vil være de samme uavhengig av hvem som stiller spørsmålene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt