Tor Berger Jørgensen

61

Ble jeg utsatt for snikbuddhistisering på søndag?

Debatten om begrepet snikislamisering har dukket opp igjen som het potet i regjeringssamarbeidet. En nonne minnet meg på hor kunnskapsløs denne ordbruken er.

Publisert: 19. sep 2019

En opplevelse sist søndag kaster et merkelig lys over dem som mener den muslimske kvinnens avvisning av å håndhilse på vår kronprins kan beskrives som et uttrykk for snikislamisering i Norge. Denne dagen arrangerte Frogner menighet på Romerike en årlig pilegrimsvandring sammen med buddhistforsamlingen i området. Vi har holdt på med det i fem år. Vi gikk langs veien et par-tre kilometer fra What Thai tempelet til Frogner kirke. Etter først å ha nytt et godt måltid, kom jeg til tempelet, som jeg for øvrig har besøkt mange ganger, hvor jeg i ubetenksomhet rakte fram hånda mi for å hilse på en nonne - og hun la hånda si inn til kroppen sin. Omtrent slik som på bilde fra moskeen i Bærum. Jeg følte meg litt dum. For jeg burde vite bedre. 

Påminnelse om mangfold

Litt ubekvemt? Ja! Men hvordan går det an å tolke dette som et uttrykk for å ville snikbuddhistisere Norge?Og når jeg tenker etter satt verken munkene eller nonnene sammen med oss når vi spiste. De hadde forlengst avsluttet dagens siste måltid ved tidlig lunsjtid og ville sikkert ikke forstyrre våre spiserier. Ingen ville finne på å oppfatte buddhistenes regler for skikk og bruk å skulle representere en trussel mot norsk kulturell identitet! Til og med om det skulle bli mange av dem også i Norge.

Når ledende politikere kan finne på å tolke en muslimsk kvinnes respekt for sin religiøse og kulturelle tradisjon, som et anslag mot norsk kultur ved å sette merkelappen "snikislamisering" på en slik hendelse, er det ikke bare kunnskapsløst, det må også være uttrykk for en forutinntatt negativ holdning til muslimer. Ordbruken er derfor både en konsekvens av en slik holdning og samtidig en legitimering av slike holdninger. 

Jeg ble ikke snikbuddhistisert på søndag. Jeg fikk en påminnelse om hvor mangfoldige våre religiøse og kulturelle uttrykk kan være. Kronprinsen ble heller snikislamisert for noen uker siden. Mangfoldet i kulturelle tradisjoner og religiøse skikker, som nå er kommet nær oss, burde heller åpne for å se hva som binder oss sammen på tross av forskjellene. 

Øker frykten

En utstrakt hånd er ment som et fredstegn, men det kan oppleves som påtrengende og intimiserende. For noen er det truende. Det bør vi respektere enten de gjør det ut fra en muslimsk eller buddhistisk tradisjon. Velger vi å oppfatte det som et skummelt uttrykk for snikmisjonering, vil det bare øke usikkerheten og frykten mellom oss. 

I et slikt perspektiv er det godt at andre politikere sier i fra at en ikke kan akseptere slik språkbruk.  

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Glansbilder av Sjømannskirken?
av
Arnfinn Eng
24 dager siden / 1862 visninger
Servietter og skam
av
Merete Thomassen
16 dager siden / 1602 visninger
Tenåringstrass i regjeringen
av
Usman Rana
24 dager siden / 1575 visninger
Idiotforklarer kristen høyreside
av
Espen Ottosen
23 dager siden / 1544 visninger
Ord som truer vår religionsfrihet
av
Trond Bakkevig
15 dager siden / 1414 visninger
En samfunnsskapende kraft
av
Berit Hustad Nilsen
17 dager siden / 1353 visninger
Hva skjer Hanvold?
av
Bendik Storøy Hermansen
13 dager siden / 1296 visninger
Stolthet er undervurdert
av
Magne Nylenna
28 dager siden / 1166 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere