Verdidebatt

Grundigere gransking av barnevernet trengs

Statens helsetilsyns undersøkelse av barnevernet led av vesentlige mangler

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I en kronikk i Aftenposten 13.09.2019 skriver psykolog og sakkyndig Ragnhild Pettersen og jurist og tidligere fylkesnemndsleder Geir Kjell Andersland at Norge trenger en barnevernskommisjon.

Andersland har allerede erfaring med gransking. Han har etter oppdrag fra Samnanger kommune sammen med advokat Thea Totland gransket to barnevernssaker, og har fått i oppdrag å granske ferdig en tredje. Deres grundighet og kritikk i den offentlige rapporten var meget alvorlig. Video fra kommunestyrets behandling viser at samtlige politikere beklaget overfor barn og foreldre for behandlingen de var blitt utsatt for av barnevernet, og gjorde det klart at det vil bli utbetalt erstatninger.

Viktige detaljer

Dette er en type gransking av enkeltsaker som flere kommuner burde gjennomføre. Det er i detaljene, som er skjult for offentligheten, at virkeligheten kommer fram.

På nasjonalt nivå vil det innvendes at Statens helsetilsyn som øverste kontrollorgan for barnevernet, har gjennomført en undersøkelse av 106 saker, og at dette er tilstrekkelig. Det er korrekt at tilsynet fant alvorlige feil. Hjelpetiltak var ikke til hjelp, akuttvedtak om å ta barn fra foreldre var fattet uten at alternativer var vurdert tilstrekkelig, og det samme var tilfelle med saker om omsorgsovertakelse.

Men undersøkelsen led av vesentlige mangler da den bare tok for seg dokumentene i sakene og til og med behandling i fylkesnemnda. Staten valgte å ikke ta med dokumenter fra behandling i tingretten og lagmannsretten og unngikk dermed den viktige belysningen som da ville kommet fram.

Grundigere gransking

Det andre er at de ikke intervjuet barn, foreldre og andre. Kritikken ville trolig blitt langt sterkere om Statens helsetilsyn hadde gjort en skikkelig jobb. Dette taler for at det blir en grundig gransking.

En barnevernskommisjon som arbeider grundig og uavhengig av ansattes særinteresser, bør gi kunnskap og kraft til å få gjennom endringer som er dyptgripende nok.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt