Eddie Whyte

10

Valg i Israel, rettsak i Haag

Norske medier dekker gjerne valget i Israel, men unngår å informere om rettsaken mot tidligere general Gantz som starter samme dag, 17. september.

Publisert: 17. sep 2019

Det burde vært en utmerket mediesak – samme dag som Gantz utfordrer sittende statsminister Netanyahu under valget, foregår det en historisk høring i en nederlandsk domstol der Gantz anklages for krigsforbrytelser. Mens saken vekker oppmerksomhet internasjonalt, er stillheten i Norge overdøvende.

Bakgrunnen er israelske militærstyrkers bombing av Ziada-familiens hjem i Bureij-flyktningleir i juli 2014 som reduserte familiehuset til ruiner i løpet av sekunder. Blant de døde var Ismail Ziadas mor, tre brødre, svigerinne og hans 12 år gamle nevø.

Massive krigsforbrytelser

Ziada-familien er blant over 2 000 palestinere som ble drept av det israelske militæret under det 51 dager lange dødelige angrepet på Gaza, noe israelerne døpte «Operation Protective Edge». De aller fleste var sivile, og over 500 var barn under 18 år. Mer enn 11 000 palestinere ble skadet, de fleste kvinner og barn. FNs menneskerettighetsråd fant bevis på «massive og systematiske krigsforbrytelser» og mente at strategien var godkjent på høyeste nivå i den israelske regjeringen.

Ismail Ziada, som nå er nederlandsk statsborger etter flere år i landet, har engasjert menneskerettighetsadvokaten Liesbeth Zegveld som spesialiserer seg på krigsforbrytelser. Rettsaken er nokså unik i det at nederlandsk lov tillater statsborgere å ta opp sivile saker dersom anklageren ikke kan oppnå rettferdighet i det landet der krigsforbrytelsene ble begått.

Ansvarliggjøre Israel

Skulle familien lykkes, vil eventuelle kompensasjoner bli viet til et spesielt fond for palestinske ofre for krigsforbrytelser generelt og barn spesielt. Målet er en rettsavgjørelse der den israelske regjeringen blir holdt ansvarlig for de brutale drapene i Gaza, og som skaper presedens som kan være til nytte for andre ofre og forhåpentligvis hindre ytterligere israelske krigsforbrytelser mot palestinerne i Gaza.

Nesten 1 000 mennesker og organisasjoner, med norsk fagorganiserte i spissen, har bidratt til en internasjonal kronerulling for å støtte Ziada-familiens rettsak. 

Bred støtte

Den internasjonale innsamlingsaksjonen har også mottatt støtte fra blant annet forfatter Susan Abulhawa, Dr. Ilan Pappe, Dr. Norman Finkelstein, Senator Frances Black, Dr. Swee Ang, Miko Peled, George Galloway og rockelegenden Roger Waters.  Er det ikke på tide norske medier begynte å våkne?

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Glansbilder av Sjømannskirken?
av
Arnfinn Eng
24 dager siden / 1862 visninger
Servietter og skam
av
Merete Thomassen
16 dager siden / 1602 visninger
Tenåringstrass i regjeringen
av
Usman Rana
24 dager siden / 1575 visninger
Idiotforklarer kristen høyreside
av
Espen Ottosen
23 dager siden / 1544 visninger
Ord som truer vår religionsfrihet
av
Trond Bakkevig
15 dager siden / 1414 visninger
En samfunnsskapende kraft
av
Berit Hustad Nilsen
17 dager siden / 1353 visninger
Hva skjer Hanvold?
av
Bendik Storøy Hermansen
13 dager siden / 1296 visninger
Stolthet er undervurdert
av
Magne Nylenna
28 dager siden / 1166 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere