Birgitte Lange

Generalsekretær i Redd Barna
3

Slik kan du bekrefte lederskapet, Ulstein

Redd Barna er glade for å få utviklingsministerens forsikring om at utdanning er topp prioritert i Utenriksdepartementet. Derfor tillater jeg meg å komme med tre anbefalinger om hvordan lederskapet bør forvaltes nå i forkant av FNs generalforsamling.

Publisert: 13. sep 2019

Etter at jeg etterlyste et sterkere norsk lederskap for global utdanning, svarte Utviklingsminister Dag Inge Ulstein i Vårt Land 29. august at Norge fortsatt prioriterer kampen for kvalitetsutdanning for alle.

Redd Barna er glade for å få utviklingsministerens forsikring om at utdanning er topp prioritert i Utenriksdepartementet. Derfor tillater jeg meg å komme med tre anbefalinger om hvordan lederskapet bør forvaltes nå i forkant av FNs generalforsamling:


1) Lag en global plan for utdanning

Verden er altfor langt unna å nå bærekraftsmålet om kvalitetsutdanning for alle innen 2030. UNESCO, som er FNs organisasjon for utdanning, har laget et veikart som er en god start, men det er ikke forpliktende og ikke konkret nok. Veikartet må følges av en global handlingsplan inspirert av den globale handlingsplanen på helse. Planen må si noe hva som må gjøres, av hvem og til hvilken tid. Bare slik vil vi kunne oppfylle løftene vi har gitt i bærekraftsmål 4. Norge tok initiativ til den globale planen på helse, og bør gjøre det samme innen utdanning. FNs Generalforsamling er det perfekte stedet å starte dette arbeidet.


2) Doble støtten til Education Cannot Wait – fondet for utdanning i kriser og konflikt

Penger er ikke alltid løsningen, men penger sammen med politisk vilje er krutt. Fondet for utdanning i kriser og konflikt som ble etablert i 2015, begynner å bli tomt. I 2019 støtter fondet utdanning i 32 land, og på få år har det bygget broer mellom humanitær innsats og langsiktig bistand. Til nå har fondet nådd over 1,7 millioner barn. Under Generalforsamlingen inviterer Education Cannot Wait givere til å gi nye forpliktelser. Storbritannia har gått foran og har allerede lovet 1 milliard kroner over de neste fire årene. Norge bør følge etter og gå inn med 600 millioner kroner over samme tid – en dobling av det Norge har gitt tidligere. Timingen vil være perfekt: Norge har akkurat oppfylt lovnaden om at 15% av den humanitære innsatsen i Syria og nabolandene skal gå til utdanning. Ved å doble støtten til Education Cannot Wait, kan Norge opprettholde en ledende rolle for utdanning i krise og konflikt.


3) Driv kampanje for at utdanning blir gratis – på ordentlig!

Ny statistikk om barn som ikke går på skole, viser at pilene peker feil vei. Etter mange år med fremgang, øker nå antall barn som ikke har tilgang til skole. Vi er oppe i 64 millioner globalt. Det er for mange, og tar vi ikke grep nå for å stoppe trenden, når vi ikke målet om kvalitetsutdanning for alle. Men det er mulig å få det. Da må vi sammen fjerne et av de største hindrene for skolegang: Det koster penger. Brookings Institute har beregnet at husholdninger står for så mye som en tredjedel av utdanningsbudsjettet i lavinntektsland. Det er utgifter til uniformer, bøker, transport og kanskje kronerulling for læreren som har en lønn som ikke strekker til. Og noen ganger er det snakk om skolepenger. Vi oppfordrer deg til å være en tydelig og handlekraftig talsperson for retten til gratis utdanning og dra i gang en global kampanje for de fattigstes mulighet til skolegang; inspirert av kampanjen for å fjerne skolepenger for 20 år siden. FNs Generalforsamlingen gir deg en plattform til å kjempe for dette.

Lykke til med lederskapet. Med mange gode krefter samlet kan vi få det til!

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere