Verdidebatt

Noen historiske fakta om Jordan-dalen.

Den eneste grunn til at Jordan dalen, etter frihetskrigen i 1948/49, ikke har vært en del av den suverene stat, Eretz Israel, er på grunn av at Den arabiske legion på ulovlig vis erobret områdene som utgjør den såkalte Vestbredden. Landområdet var tidligere en del av det britiske mandatområdet, som britene oppgav kontrollen over i forkant av krigsutbruddet i 1948. Ingen suveren stat hadde ennå fått jurisdiksjon over de bibelske landområdene. Det var «ingenmannsland».

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Den arabiske legion var trent og kommandert av britiske offiserer, og de underlegne israelske styrkene greide ikke å forhindre at det nyopprettede kongedømmet, Jordan, erobret Judea, Samaria og Øst-Jerusalem i 19 år -  og ulovlig beholdt de bibelske landområdene inntil Israel i Seksdagerskrigen i 1967 fikk militær kontroll over dem etter å ha nedkjempet den samme arabiske legion, og jaget de jordanske soldatene og deres britiske offiserer/medløpere over til østsiden av Jordan-elven.  Det var en bragd uten sidestykke i krigshistorien.

Omstendighetene ligger nå til rette for at israelsk lov blir anvendt i de erobrede territorier, som historisk, moralsk og folkerettslig er en del av det jødiske folks nasjonalhjem, som Nasjonenes Forbund (NF) hadde påtatt seg å dele mellom de to folk, palestina-arabere og palestina-jøder.

Verken NF eller britene greide å få partene til å enes om en deling.  PLO har siden sin dannelse i 1964 åpent skrevet i sitt charter,  på samme måte som Hamas i sitt charter,  at krig er den eneste måte å få en ende på    konflikten. Kanskje det er konturene av en slik løsning vi nå ser for oss etter statsminister Netanyahus annonsering om at han vil annektere Judea og Samaria hvis han vinner valget den 17. september? 

Det er et paradoks at kristenheten, sammen med den muslimske verden, fordømmer Israels statsminister når han nå annonserer at han akter å gjøre godt igjen den urett som ble begått mot det jødiske folk i krigen i 1948-49.

Judea og Samaria skulle ha vært innlemmet i Israel allerede for 70 år siden. Etter det israelske valget om noen dager,  den 17. september, vil annekteringen skje hvis statsminister Netanyahu får de nødvendige 61 stemmer i Knesset.  Og hvis han våger å stå for det han har lovet å gjøre. Det kreves mot til å foreta et slikt historisk vågestykke når en hel verden raser mot den jødiske staten. 

Israelittene stod overfor et liknende problem for 3200 år siden da Josva ledet folket inn i det lovede land. Med Guds hjelp, og mot alle odds,  greide han å innta landet. Vil historien gjenta seg?



Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt