Janis Stoma

5

Er kvinner mentalt underlegne menn?

Det har i år vært en del protester fra buddhistisk hold mot et program i NRK-serien "På tro og Are" der det påstås at Buddha nedvurderte kvinner, og det hevedes i programmet at Buddha skal ha sagt: "kvinner er mentalt underlegne menn og ute av stand til å forstå og praktisere læren."

Publisert: 12. sep 2019

Det har i år vært en del protester fra buddhistisk hold mot et program i NRK-serien "På tro og Are" der det påstås at Buddha nedvurderte kvinner, og det hevedes i programmet at Buddha skal ha sagt: "kvinner er mentalt underlegne menn og ute av stand til å forstå og praktisere læren." Det vi vet Buddha skal ha sagt, er nedtegnet i de mange skrifter som inngår i den buddhistiske pali-kanon. Det er de buddhistiske hellige skrifter.

Det finnes ingen belegg i det hele tatt for at uttalelsen fra programmet "På tro og Are" er sann. Tvert i mot er det veldig enkelt å vise at uttalelsen er feil. I den buddhistiske skriftsamling finnes det nemlig en hel bok som er tilegnet kvinner som nådde opplysning. Det som kalles nirvana. Det er selvsagt bare mulig hvis man evner å forstå og praktisere Buddhas lære.

De som står bak programmet "På tro og Are" burde selvsagt ha gjort hjemmeleksen sin, og NRK burde ta en selvkritikk som synes å sitte langt inne. Spesielt siden denne boken som viser at for Buddha var kvinner ikke underlegne menn og de kunne og selvsagt kan, forstå og praktisere hans lære, er oversatt til norsk.

Boken heter Therigatha i den buddhistiske tekstsamling og har fått tittelen "Søstrenes Sanger" på norsk, oversatt og tilrettelagt av Kåre A. Lie og Tone Lie Bøttinger.

Det som er spesielt kritikkverdig fra NRKs side er at dette programmet som fremmer feilaktige ting om det Buddha har sagt, er lagt tilgjengelig på NRKs skolesider. En stor mengde klager har blitt sendt inn til NRK om dette - også fra buddhistiske organisasjoner i utlandet. 

Så uansett hva NRK måtte mangle av selvkritikk og redelighet her, kan enhver skaffe seg "Søstrenes sanger" og der lese en viktig bok i den buddhistiske tekstsamling som forteller om kvinner som er likeverdige menn og som praktiserer og forstår Buddhas lære så godt at de når nirvana. Altså stikk motsatt av hva "På tro og Are" påstår Buddha har sagt.

Link til Buddhistforbundets kommentar til NRK-programmet "På tro og Are" som i år ble innklaget til Kringkastingsrådet:

http://buddhistforbundet.no/article/show/413/Om-bruk-av-programmet­P---tro-og-Are­p---NRKs-skoleside

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

KRIK - NYE spilleregler
av
Trond Andreassen
11 dager siden / 1288 visninger
Jeg lever ikke lenger selv
av
Merete Thomassen
12 dager siden / 1266 visninger
170 år med misforståelser
av
Joanna Bjerga
28 dager siden / 1143 visninger
Ingen Disco på Roser
av
Øyvind Hadland
24 dager siden / 845 visninger
Stjernedialektar
av
Ann Kristin van Zijp Nilsen
12 dager siden / 805 visninger
Disco, kirken og kreativiteten
av
Henrik Peder Govertsen
19 dager siden / 679 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere