Janis Stoma

5

Er homofili synd for buddhister?

Som buddhist kommer jeg nå og da i kontakt med mennesker med bakgrunn der homofili blir betraktet som synd – eller som noen har fortalt meg: homofili i seg selv er ikke synd, men homofil praksis er synd. Og det er selvsagt naturlig at de kan være nysgjerrige på hvordan buddhister forholder seg til dette. Spørsmål som da kommer: Er homofili synd for buddhister?

Publisert: 10. sep 2019

Når man føler seg romantisk og/eller seksuelt tiltrukket av samme kjønn som en selv, da blir man betraktet som homofil hvis man er mann og lesbisk hvis man er kvinne, og for begge kalles det homofili. I religiøse og kulturelle sammenhenger kan dette være kontroversielt.

Som buddhist kommer jeg nå og da i kontakt med mennesker med bakgrunn der homofili blir betraktet som synd – eller som noen har fortalt meg: homofili i seg selv er ikke synd, men homofil praksis er synd. Og det er selvsagt naturlig at de kan være nysgjerrige på hvordan buddhister forholder seg til dette. Spørsmål som da kommer: Er homofili synd for buddhister?

Tja, hva skal man si til det? Buddhister er så mangt og mye og som folk flest på godt og vondt, men hvis spørsmålet er hva Buddha og de buddhistiske tekster mener, da er det lettere å svare klart. Så la oss ta en titt på akkurat det, men først en liten sak om dette med «synd».

Hvis synd handler om å gjøre noe i strid med guddommelige påbud eller noe som er relatert til Gud, da er homofili ikke synd for buddhister, fordi i buddhismen er det ingen gud som gir påbud som vi kan bryte og dermed synde. Kort sagt: Begrepet «synd» slik det brukes f.eks. av kristne, finnes ikke i buddhismen. Buddhister kan ikke synde slik kristne mener de kan synde. Enkelt og greit.

Men det betyr ikke at buddhister ikke skjønner forskjellen på hva som er rett og hva som er galt. Man trenger ikke guddommelige påbud for å forstå den forskjellen. Buddhistisk etikk og moral er et stort tema, men grunntanken er at man skal gjøre mot andre, det man vil andre skal gjøre mot en selv. Og det er vel en kjent gyllen regel? Og målet er selvsagt at det man gjør skal føre til så mye lykke som mulig. I buddhistiske tekster kan vi nå og da se setningen: «Må alle levende vesener være lykkelige.»

Så spørsmålet blir kanskje heller: Er homofili galt for buddhister?

Nå har buddhismen ingen bud som kristne har bud, men vi har noen treningsregler som skal forsøkes å følges så godt man kan. Hvis man er munk, da har man 227, men den vanlige buddhist vil normal bare forholde seg til 5. Den tredje av disse treningsreglene sier: «Avstå fra utroskap og alle former for seksuell misbruk og utnyttelser.»

Javel, da har buddhistene noe å forholde seg til når det kommer til samliv. At homofili ikke behøver inkludere utroskap og utnyttelser, sier seg selv. Gjør det ikke? Hva da med «seksuell misbruk»? Vil det for en buddhist kvalifisere til å si at homofili er galt?

For å finne ut av dette må vi gå til de mange buddhistiske hellige skrifter og se hva Buddha har sagt om dette. Men den som venter å få noe svar fra Buddha her, blir veldig skuffet, for tekstene sier ikke noe som helst om homofili spesielt. Men det betyr ikke at homofili var ukjent for Buddha. Tekstene nevner faktisk homofile forhold, og vel kjent er mannen Wakkali som ble buddhistmunk bare fordi han var fysisk tiltrukket av Buddha. Det må vel bety at han var homofil. Men tekstene som sådan, sier ikke noe som helst om homofili generelt. Men det at tekstene viser at homofili var kjent (Wakkali) uten å hverken fordømme eller prise, betyr at dette ikke var et viktig tema.

Og at det ikke er viktig forsterkes av at vi har en buddhistisk tekst som faktisk definerer uttrykket «seksuell misbruk», og du vil se at det overhodet ikke nevner homofili eller noen legning i det hele tatt. Dette finnes i den buddhistiske boksamlingen som kalles «Anguttara Nikaya (AN)», og går som så: «Det tredje er å ikke misbruke seksualitet, det vil si å unngå å ha seksuell omgang med noen som står under foreldrenes eller slektningenes verge, som står under lovens verge, som er gift eller forlovet.»

For Buddha var det viktig at munkene og nonnene levde i sølibat. Om de var homofile eller lesbiske spilte ingen rolle. Og tilsvarende for buddhister som ikke var munker og nonner, de som kalles legfolk, og levde sammen i forhold. For Buddha og for buddhister er kjærlighet, kjærlighet. Det er samme kjærlighet mellom heterofile som homofile. Den ene formen for kjærlighet er like bra som den andre. Enkelt og greit det også.

Så for å oppsummere:

Er homofili synd for buddhister? NEI

Er homofili galt for buddhister? NEI

Er homofili seksuell misbruk for buddhister? NEI

 

Referanser til det jeg her har skrevet finner du her:

  • Anguttara Nikaya, 10,17:10, oversatt av Kåre A. Lie http://dhamma.priv.no/an10.htm
  • Bellanvila Sudathata Thero og Cecil J. Dunne: Homosexuality, Buddhism and Sri Lanka Society. Http://groundviews.org
  • Buddhism and sexual orientation. Wikipedia (engelsk)
  • Sri Dhammananda: Question time, bd. 2.
  • Walshe: Buddhism and Sex, Wheel publication 225, Buddhist Publication Society.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Sjelesørgeren Alf Gjøsund
av
Vebjørn Selbekk
21 dager siden / 5179 visninger
Religiøs fyllefest på Visjon Norge
av
Levi Fragell
29 dager siden / 3157 visninger
Hva KRIK er og skal være
av
Bjørnulf Tveit Benestad
22 dager siden / 2335 visninger
Snevert om synd
av
Torunn Båtvik
29 dager siden / 2206 visninger
Støre-saken: Blodtåke i NRK
av
Vårt Land
19 dager siden / 1779 visninger
KRIK ved et veiskille
av
Øivind Benestad
23 dager siden / 1755 visninger
KRIKs spagat
av
Vårt Land
21 dager siden / 1738 visninger
En løsning som inkluderer
av
Berit Hustad Nilsen
16 dager siden / 1672 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere