Kristin Gunleiksrud Raaum

30

Kirkevalg for håp og livsmot

av Kjersti Jåvold Landmark og Kristin Gunleiksrud Raaum, Åpen folkekirkes liste i Oslo bispedømme

Publisert: 8. sep 2019

Amazonas brenner. Kloden ynker seg i pustevansker. Forskjellene mellom de som har og de som ikke har øker. Millioner av mennesker begir seg på vandring. Politiske ledere kaster all anstendighet over bord og kvitrer konfliktnivået i sky. Vi lever i forvandlingens tid. Ikke fordi vi har håpet på det. Ikke fordi vi har kjempet for det. Men fordi vi mennesker har stelt oss sånn at kloden vår er i krise. Er det rart unge mennesker i dag får angst og depresjoner? Klimadepresjon er i ferd med å bli en ny diagnose. Vi blir redde. Og verden ser at ledere som spiller på angst. Angst for den fremmede, angst for morgendagen. Angst for at kaos er alt som venter oss. Hvor skal vi finne mot til å leve?

Har kirken over hodet noen stemme inn i kaosangsten? I sin preken ved prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon forrige lørdag sa biskop Kari Veiteberg: «Den viktigste oppgaven for kirken [..] er å jobbe for å spre mot og livsglede. Spre håpshistorier, slik at man kan se en annen fremtid.» Liknende stemmer hører vi fra kirkens folk over hele landet. Og det er ikke så rart. Kirkens grunnfortelling er jo nettopp en fortelling om håpet. Om et trassig håp som ikke handler om å seire med makt eller våpen eller pauker og basuner. Men et håp om at livskreftene skal seire.  Kirkens budskap må med nødvendighet være et håpets budskap. For kirken er bygget på vissheten om at det finnes en kjærlighet som er sterkere enn dødskreftene. At det onde aldri skal vinne. Ved sin død og oppstandelse viser Jesus at Gud er kjærlighet

Nei, dette handler slett ikke om å lukke øynene for verdens realiteter og klamre seg til håpet. Tvert imot, nettopp ved å engasjere seg dypt i de store spørsmålene verden står overfor: akutte klimautfordringer, grunnleggende brudd på menneskerettigheter og menneskeverd, en brutalisert samfunnsdebatt, nettopp ved å være med på å peke på alvoret og konsekvensene, blir også kirkens forkynnelse troverdig. Kirken skal aldri være innadvendt, ha nok med egne strukturer og prosesser. Kirkens oppdrag er aldri å trekke seg tilbake, lukke dører og vinduer og ha nok med sitt.

Kirken må være med på å skape livsmot, håp og kamplyst for en bedre verden, for både kloden vår og menneskene som bor på den. I 1968 fattet Bispemøtet et vedtak som er blitt stående, og som med stor kraft løfter Kirkens stemme inn i verden: «Kirken kan ikke stå likegyldig overfor vold, urett og nød. Den forvalter et budskap om en Skaper som ga oss denne jord for at vi skulle utnytte dens rikdommer til glede for alle mennesker, for en Herre som solidariserer seg med de fattige, de undertrykte og utstøtte […] En taus kirke betyr en kirke som aksepterer det bestående.»

Vi skal være en kirke, midt i verden, midt i menneskers liv. Fordi Guds ansikt er vendt mot verden. I hundrevis av år har Den norske kirke formidlet budskapet om tro og håp. Om å vise barmhjertighet i det nådeløse, om å elske der hatet råder. Om å åpne døren for den fremmede. «Frykt ikke!» må vi si som kirke. «La ikke hjertet bli grepet av angst og motløshet!» Vi må passe på å holde lyset tent!

Det er et bredt kirkelig engasjement for disse spørsmålene. Åpen folkekirke har programfestet å arbeide for økt klimasatsing og at kirken aktivt skal stå opp mot alle former for vold og ekstremisme. Her trekker brede krefter i Den norske kirke sammen. Det må til et samarbeid med miljøorganisasjoner, ungdoms-, bistands- og misjonsorganisasjoner og andre kirkesamfunn. Åpen folkekirke kommer til å gjøre sitt for å bidra.

Kirkevalget er viktig. Det handler om retning.  Ved forrige kirkevalg sørget velgerne for endring i kirken. Det ble et klart flertall for å sørge for at par av samme kjønn kunne gifte seg i kirken. Folk sto opp og sa ifra om hva som var viktig for dem, hva slags kirke de ville ha. Og resultatet kom raskt: året etter ble det vedtatt å lage en liturgi for alle, og 1. februar 2017 kunne det første paret av samme kjønn gifte seg i kirken. Velgerengasjement skaper endring. Åpen folkekirke har forpliktet seg til å fortsette utviklingen i kirken. Vi skal gjør vårt for å skape endring og håp, Godt kirkevalg.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
9 dager siden / 2965 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
rundt 1 måned siden / 1705 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
6 dager siden / 1576 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
6 dager siden / 1110 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
12 dager siden / 1061 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
17 dager siden / 642 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere