Lederartikkel Vårt Land

Klam omfavnelse?

Man skal ikke ­stemme i kirkevalget fordi man ønsker seg en mer sekulær kirke. I stedet bør man stemme på den ­listen eller de kandidatene man mener representerer kristne ­verdier på den beste måten

Publisert: 5. sep 2019

«Om jeg kunne stemme, ville jeg gitt stemmen til Åpen folkekirke», skrev Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam (Ap) i gårsdagens avis. Den selverklærte ateisten mente at Den norske kirke må «hegne om de sekulære og de liberale verdiene» om den skal være et godt fellesskap for alle i framtiden.

Gunaratnams intensjoner var sikkert gode, og vi støtter oppfordringen om å bruke stemmeretten – men det spørs om Åpen folkekirke (ÅF) bare er glad for omfavnelsen. For hva er motivasjon til en selv­erklært ateist for å ønske en bestemt retning i kirken? Slike støtteerklæringer fra utsiden kan i verste fall øke avstanden mellom ulike grupperinger i kirken.

En kirke skal ikke først og fremst hegne om ­sekulære verdier, men om kristne verdier. Som kristen samfunnsborger kan man gjerne støtte at samfunnet skal være sekulært – noe både teologisk liberale og konservative kristne gjerne gjør – men samtidig ønske seg en kirke forankret i kristen tro og kristne verdier. Kirkens oppgave er å være kirke, altså å fortelle om Jesus.

Kanskje var bare ordvalget til Gunaratnam litt ­klønete. I gårsdagens Vårt Land sier ÅF-leder Gard ­Realf Sandaker-Nielsen selv at de jobber for en ­«kristen kirke» og ikke en sekulær kirke. Videre at kirken har tatt til seg en del av kritikken fra ellers i samfunnet, som har åpnet for mer mangfold. Men han understreker at nettopp dette også er en grunnleggende kristen verdi.

Dette er kjernen av poenget: Man skal ikke ­stemme i kirkevalget fordi man ønsker seg en mer sekulær kirke. I stedet bør man stemme på den ­listen eller de kandidatene man mener representerer kristne ­verdier på den beste måten. Det er ingen grunn til å ­beskylde de som står på valg for å ha et ønske om å skade ­eller svekke de kristne verdiene, selv om de lander på ulike konklusjoner i en del spørsmål.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Muskuløs kristendom
av
Hilde Løvdal Stephens
rundt 1 måned siden / 1993 visninger
Ja vel, gamlis
av
Heidi Terese Vangen
16 dager siden / 1175 visninger
Guds fravær
av
Geir Tryggve Hellemo
10 dager siden / 1159 visninger
Hva skjer Visjon Norge?
av
Bendik Storøy Hermansen
29 dager siden / 956 visninger
Biskop Byfugliens merkelige avskjedsreplikk
av
Roald Iversen
rundt 1 måned siden / 759 visninger
Eit ansvarslaust Europa
av
Emil André Erstad
25 dager siden / 642 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere