Verdidebatt

Ideell presisjon

I et oppslag i Vårt Land 4. september framkommer det noen påstander som trenger presisering.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Vårt Land skriver at det koster 6,7 millioner mer hvert år å drive Ammerudlunden etter at Diakonhjemmet overtok. Det framstår som om denne merkostnaden utelukkende skyldes at Diakonhjemmet er en ideell aktør. Dette er galt. Oslo kommune stilte høyere krav til bemanning, fagkompetanse og aktivitet i den anbudskonkurransen Diakonhjemmet vant, enn den i sin tid stilte til forrige driver. I tillegg la man inn oppgradering av lokalene – både fellesarealer og beboer-rom.

Vi kan likevel slå fast at tariffavtalene på våre sykehjem gir bedre lønns- og pensjonsvilkår enn hos de kommersielle. Dette gir oss noe høyere personalkostnader, men for Diakonhjemmet er det viktig å være en trygg og seriøs arbeidsgiver.

Anne Cecilie Kaltenborn, direktør i NHO Service og Handel, sier i samme artikkel at driftsmarginene innen privat helse og omsorg er på bare 2 prosent. Sentrale aktører på arbeidsgiversiden har gjentatte ganger oppfordret henne til å slutte å bruke dette tallet, ettersom det inkluderer alle aksjeselskaper eid av ideelle stiftelser. De ideelle aksjeselskapene har ikke gevinstformål og utgjør en så stor andel at det gir et meget fordreid bilde å bruke statistikken slik.

Vi er glade for alle initiativer som styrker ideell sektors mulighet til å fortsette å være gode arbeidsgivere. Diakonhjemmet er i en unik posisjon fordi vi har mulighet til å dele kompetanse på tvers - mellom høyskole, lokalsykehus, sykehjem og hjemmesykepleie. Dette fortrinnet ønsker vi å bruke til å gi innbyggerne i norske kommuner tjenester med høyest mulig kvalitet. Vi bidrar gjerne til debatt om kvaliteten på helse- og omsorgstjenestene - men da med den presisjonen denne viktige debatten fortjener.

Ingunn Moser, adm.dir./forstander Diakonhjemmet

Helle Gjetrang, direktør Diakonhjemmet Omsorg

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt