Lederartikkel Vårt Land

Rask respons på hets

Når det gjelder hets- og hat-grafitti er det viktig at Oslo-skolen sentralt tar ansvar for å lage gode rutiner og krav om rask responstid.

Publisert: 4. sep 2019

Det gikk fire måneder fra en far klaget over anti-jødisk tagging på Majorstuen skole i Oslo til skoleledelsen fjernet tilgrisingen. Det skriver vi om på nyhetsplass i dag.

Over 950 elever går inn og ut gjennom porten hver dag der det står: «Jews are not people» (jøder er ikke mennesker) Flere av dem er jødiske barn. Teksten, en såkalt «tagg», har stått på veggen i fire måneder, til tross for at det er blitt varslet til skolen. Dette er utilgivelig. Særlig fordi «jøde» er blant de mest brukte skjellsordene i norske skolegårder.

I rettferdighetens navn skal det sies at rektor beklager, og at teksten nå er fjernet. Rektor er svært fortvilet over at taggen ikke ble fjernet for lenge siden. Dette må altså anses som en svært uheldig glipp, ikke en «villet glipp» fra skoleledelsen, som har iverksatt andre tillitak mot hets.

Når det er sagt, er hatretorikk og hets mot minoriteter blitt et økende og alvorlig problem både i Norge og i andre land rundt oss. Både jøder, muslimer og andre minoriteter må jevnlig tåle slik hets. Det kan vi ikke tillate. Særlig ikke når det gjelder skoler der det går barn og ungdom.

Derfor bør 
Oslo-skolen innføre rask responstid på å fjerne denne typen hets-grafitti. Dersom man greier å fjerne slikt vil sannsynligheten for at det gjentar seg avta.

En liknende regel ble innført for en del år siden i Oslo Sporveier, for grafitti generelt. Da ville man sørge for at offentlige steder ikke ble griset ned. Erfaringen viste at dersom grafitti ble fjernet raskt, var faren for ny graffitti redusert.

Når det gjelder hets- og hat-grafitti er det viktig at Oslo-skolen sentralt tar ansvar for å lage gode rutiner og krav om rask responstid, slik at vi ikke får nye slike uheldige episoder. Minoritetsbarn opplever mye guffen retorikk i samfunnet. På skolen er det uhyre viktig at de slipper.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
16 dager siden / 3021 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
13 dager siden / 1747 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
14 dager siden / 1578 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
19 dager siden / 1117 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
rundt 1 måned siden / 1088 visninger
Morna, Facebook!
av
Heidi Terese Vangen
3 dager siden / 787 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
24 dager siden / 690 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere