Kamzy Gunaratnam

Varaordfører i Oslo
1

Den sekulære kirken

Uansett om man er ateist, muslim, jødisk eller kristen, er kirken en av de viktigste pilarene i det norske samfunnet.

Publisert: 4. sep 2019

Det er et stort paradoks at Kirken kan skape så mye sinne og engasjement i samfunnsdebatten, men likevel ha så lav oppslutning når det er valg. Jeg skulle ønske meg at det samme engasjementet ble løftet opp kirketrappa og inn i alle våre hundrevis av gudshus. Og ikke minst må folk stemme på hvem de ønsker skal lede den de neste årene.

Høy valgoppslutning

Kirkevalget i høst er det første siden Åpen folkekirke og kirkemøtet januar 2017 vedtok en ny vigselsliturgi for homofile og lesbiske. Selve debatten i 2015, gjorde at valgoppslutningen ble den høyeste noensinne. Nye krefter kom til, nye stemmer ble løftet frem, og den offentlige debatten om norske kirken ble noe mer enn bare et spørsmål om statsstøtte eller ikke. Ordskiftet ble mer mangfoldig, og kirken ble rikere.

For en sterk, norsk folkekirke er helt avhengig av dette folkelige engasjementet. Uten det risikerer vi at kirken blir helt adskilt samfunnet forøvrig, og vi ender opp med en fattigere kirke og et fattigere samfunn. Også for oss ateister.

Viktig pilar

For uansett om man er ateist, muslim, jødisk eller kristen, er kirken en av de viktigste pilarene i det norske samfunnet. Det betyr ikke at kirken er feilfri. Det betyr heller ikke at kirken ikke fortjener mye av den kritikken den mottar. Allikevel er det lett for mange av oss på utsiden å glemme at kirken symboliserer noe større enn bare religion. I en tid hvor alt skal gå raskere, teknologien løper fra oss og verden globaliseres, representerer kirken noe trygt og stødig for veldig mange. Det er et fellesskap hvor alle er velkomne. Men for at kirken skal fortsette å være et godt fellesskap for alle, må vi hegne om de sekulære og de liberale verdiene.

Noe av det fineste med det norske samfunnet er når ulike mennesker, med ulik bakgrunn og overbevisning, får lov til å leve ulike liv. Ingen, verken staten eller kirken, skal fortelle deg hva du skal tro eller mene. Selvsagt har kirken en kristen tro og livstolkning, men jeg er glad når dørene er åpne for oss alle. Den gjør ikke forskjell på folk, akkurat som en likebehandlende stat skal. Det skal være lov å elske den en selv vil, for det er du selv som velger hvem du skal elske. Gode institusjoner og fellesskap skal hegne om din rett til å være uenig med din likemann. Din tolkning av bibelen er ikke mer sann enn andres. Og din politiske overbevisning er ikke mer sann enn dine 
politiske motstandere.

Åpnere kirke

Jeg oppfordrer alle som er medlemmer i Den norske kirke til å bruke stemmeretten. Om jeg kunne stemme, ville jeg gitt stemmen til Åpen folkekirke og arbeidet for en åpnere, mer demokratisk og inkluderende folkekirke. Ja, for vi ateister er avhengig av at de liberale kreftene i ulike trossamfunn får vinne fram. Alt henger sammen med alt. Godt valg!

Kamzy Gunaratnam (Ap)

Varaordfører i Oslo

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Visjon Norge som «Guds forrådshus»?
av
Cecilie Erland
13 dager siden / 1814 visninger
Tilbake til humanismen
av
Hans Anton Grønskag
6 måneder siden / 1719 visninger
Å bli forma til eit kristent liv
av
Hallvard Jørgensen
10 dager siden / 1689 visninger
Hvorfor jeg er kristen
av
Geir Tryggve Hellemo
rundt 1 måned siden / 1450 visninger
Rusreformen som gjør vondt verre
av
Constance Thuv
7 dager siden / 852 visninger
Prestekallet kommer innenfra
av
Maryam Trine Skogen
18 dager siden / 842 visninger
Lengselen etter det evige hjem
av
Heidi Terese Vangen
3 dager siden / 826 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere