Roald Øye

Pensjonist
344

Annektering eller ikke! Det er spørsmålet.

Dess mindre sjansene, i følge meningsmålingene, blir for statsminister Netanyahu til å vinne valget den 17. september, dess mer vil han komme nybyggernes krav i møte om annektering av Vestbredden. Han vil kaste all diplomatisk forsiktighet over bord, fordi annektering vil innebære at to-statsløsningen blir umulig. Dessuten vet han at det kan føre til oppstand over hele verden der det bor muslimer.

Publisert: 4. sep 2019


Det er betegnende hvilke stats- og kirkeledere som i etterkant av det israelske valget 9. april 2019 lykkønsket statsminister Benjamin Netanyahu med valgseieren, og hvem som ikke gjorde det. Han lovet noen dager i forkant av valget å annektere de israelske bosetningene på Vestbredden. President Donald Trump lykkønsket statsministeren med valgseieren sammen med noen få andre statsledere, men ikke den norske statsminister. Heller ikke norske kirkeledere! Norske biskoper kunne styre sin begeistring for Netanyahus valgløfter, for de har ingen teologiske innvendinger mot at drømmen om to-statsløsningen holdes ved like. Det er i tråd med deres teologi, der løftelandet Israel ikke har noen plass i deres tenkning. 

Nå er det valg igjen, og statsminister Netanyahu har på nytt gått «høyt opp på banen»,  og erklært at han er klar til å gjøre det han lovte for 5 måneder siden - uten å gjøre det. Høyrepartiet Yamina med Ayelet Shaked og Naftali Bennett i spissen har lovet, uansett om han holder sitt løfte eller ei, å støtte hans kandidatur som statsminister, hvis han oppnår de nødvendige 61 stemmer i Knesset etter valget. 

President Donald Trump har lovet å offentliggjøre «tidenes beste fredsplan» i etterkant av valget den 17. september. Spenningen er stor om de to statsledere har sammenfallende løsninger om Judeas og Samarias fremtidige tilknytning til staten Israel. Hva PLO, Hamas og PÅ  mener, vet alle.

Å lokke stemmer fra høyre-ving opponenter over til Likud er ingen ny valgkampstrategi for statsminister Netanyahu,  som har greid å holde seg ved makten i det siste ti-året, og vunnet i fire nasjonale valg.

Denne gangen er det Yamina partiet, ledet av tidligere justisminister Ayelet Shaked, han er nødt til «å stjele» stemmer fra. Blant sakene som skiller de to partiene er hvordan Israel bør imøtekomme kravene fra de mer enn 420.000 jødiske beboere i Judea og Samaria, som ønsker fulle borgerlige rettigheter. Nå lever de under israelsk militært styre, og det syns de er lite tilfredsstillende.  

Shaked har sagt klart fra at hun støtter «the application of sovereignity», som på godt norsk betyr annektering av areal C på Vestbredden der nybyggerne bor. Foran valget den 17. september har hun iherdig argumentert for at bare et sterkt Yamina-parti kan få Netanyahu til å gå inn for å sikre at Judea og Samaria blir på innsiden av Israels grenser.

Netanyahu vil ikke snakke om jødisk suverenitet på Vestbredden før valget. Først må valget vinnes, sier han, og da trenger han alle høyresidens stemmer. Seieren synes ikke lenger så sikker litt over en uke før valget. En meningsmåling i slutten av august viste at Likud ville få bare 30 representanter, mens venstre/senter-partiet «Blue and White»,  ledet av Netanyahus erke-rival, Benny Gantz  ville få 32.

«Blue and White’s»  plattform inkluderer bestemmelser om å begrense statsministerens tid i embetet, forby politikere som er under etterforskning å sitte i Knesset,  endre «the Nation-State Law,  investere i  utdanning og helseforetak,  og ikke minst  gjenoppta forhandlinger med «Den palestinske autoritet» (PÅ)  for å få i stand en fredsavtale, som innebærer en to-statsløsning.

Hvis meningsmålinger er profetiske, er det mulig at Gantz og ikke Netanyahu vil få første sjanse til å danne neste regjering i Israel. Netanyahu forsto alvoret og henvendte seg umiddelbart til alle høyresidevelgere i et intervju på sin Tvitter-side, og sa at grunnen til at de måtte stemme Likud, var hans partis standpunkt i spørsmålet om Judeas og Samarias fremtid.  Han ville være den beste til å forsvare Israels interesser og interessene til beboerne i Judea og Samaria - når president Trump snart legger frem sin fredsplan. Han eller hun som vinner valget den 17. september vil lede forhandlingene med president Trump når han legger frem sin «Deal of the Century»?

Valgresultatet kan få vidtrekkende konsekvenser for Israels fremtid. Søndag  1. september talte Netanyahu til bosetterne i Elkana på Vestbredden ved åpningen av det nye skoleåret. Der kom han med sin sterkeste forsikring til dags dato om «sovereignty, and his promising to apply it to all the settlements».

Onsdag 4. september skal han besøke noen få hundre jødiske beboere i Hebron.  Det er forventet at han vil komme med de samme forsikringer som til nybyggerne i Elkana.  Før valget i 2015 forsikret statsminister Netanyuahu det israelske folk at han ikke lenger støttet opprettelse av en palestinsk stat på Vestbredden. Det sikret ham trolig valgseieren.  Etter valget trakk han forsikringen tilbake. Det skuffet mange israelere, som nå er usikre på om  de kan stole på hans forsikringer.

Usikkerheten om hva statsministeren egentlig mener,  bekymrer Ayelet Shaked og hennes  koalisjonspartnere på høyresiden. Det statsministeren sa i Elkana og i Hebron er kanskje hans taktikk for å holde seg ved makten uten å behøve å holde ord i neste valgperiode.

På valgdagen 17. september vil det vise seg hvor stor tro det israelske folk har på Netanyahus  forsikringer. Troende mennesker over hele verden ber om at statsministeren får sjansen til å holde ord,
1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
23 dager siden / 1493 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
14 dager siden / 1084 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
10 dager siden / 983 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
3 dager siden / 939 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
rundt 1 måned siden / 880 visninger
Stopp banningen, Vårt Land!
av
Terje Tønnessen
rundt 1 måned siden / 506 visninger
Alle eller ingen?
av
Knut Alfsvåg
19 dager siden / 449 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere