Lederartikkel Vårt Land

Politiet og Stålsett

Det er ikke et samfunnsproblem at vi har mennesker blant oss som strekker seg langt for å bedre levekårene for sine medmennesker.

Publisert: 3. sep 2019  /  619 visninger.

Vårt Land skrev forrige uke om Arne Viste. Han er nå tiltalt for å gi ulovlig arbeid til en rekke uretturnerbare asylsøkere uten arbeidstillatelse. Hans har selv ønsket en slik tiltale i flere år, fordi han ønsker å få saken prinsipielt prøvd for retten.

Denne helga ble det klart at biskop emeritus Gunnar Stålsett er blant dem som har tilbudt jobb til en slik ureturnerbar asylsøker gjennom mange år. Politiet bekrefter at de nå vil kartlegge om Stålsett har begått en straffbar handling.

Stålsett har gitt arbeid til eritreiske Lula Tekle, som tidligere hadde både jobb og leilighet, men som på grunn av en regelendring ble fratatt sin arbeidstillatelse i 2011. Til Vårt Land sa Stålsett: «Da hun plutselig sto der uten rett til arbeid, så jeg det som en kristen plikt å støtte henne med arbeid».

LES MER: Politiet vil undersøke Stålsett

Med sine handlinger peker Arne Viste og Gunnar Stålsett på en brist mellom Utlendingslovens forbud mot å gi arbeid til noen som mangler arbeidstillatelse, og Grunnlovens paragraf 110, som pålegger staten å legge til rette for at «ethvert arbeidsdyktig menneske» kan tjene til livets opphold.

LES MER: Amnesti for ureturnerbare asylsøkere er ikke til forhandling, ifølge Høyre og Arbeiderpartiet

Frps inn­vandringspolitiske talsmann Jon Helgheim tok i lørdagens Vårt Land til orde for at Gunnar Stålsett må straffeforfølges «som alle andre». «Det er veldig alvorlig at en så fremtreden person bevisst bryter loven for å undergrave Norges utlendingspolitikk», mener Helgheim.

Her mener vi Helgheim er på villspor. Visst er Fru Justitia blind, men hun er ikke hodeløs, og det er rom for en pragmatisk tilnærming, også hos politi og påtalemyndighet. Derfor støtter vi jurist Mads Andenæs’ vurdering om at det vil være «dypt upassende» om myndighetene tar skritt mot Stålsett. Hver dag begås det en rekke lovbrudd som politiet av forskjellige grunner velger å se bort fra. Noen ganger av ressurshensyn, andre ganger er det fordi overtredelsen åpenbart ikke er en handling det er hensiktsmessig å straffe.

Det er et samfunnsproblem at politiet ikke i tilstrekkelig grad makter å straffeforfølge lovbrudd som setter andres trygghet i fare. Det er derimot ikke et problem for vårt samfunn at vi har mennesker blant oss som er villige til å strekke seg langt for å bedre levekårene for sine medmennesker.

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Sjelesørgeren Alf Gjøsund
av
Vebjørn Selbekk
21 dager siden / 5179 visninger
Religiøs fyllefest på Visjon Norge
av
Levi Fragell
29 dager siden / 3157 visninger
Hva KRIK er og skal være
av
Bjørnulf Tveit Benestad
22 dager siden / 2335 visninger
Snevert om synd
av
Torunn Båtvik
29 dager siden / 2206 visninger
Støre-saken: Blodtåke i NRK
av
Vårt Land
19 dager siden / 1779 visninger
KRIK ved et veiskille
av
Øivind Benestad
23 dager siden / 1755 visninger
KRIKs spagat
av
Vårt Land
21 dager siden / 1738 visninger
En løsning som inkluderer
av
Berit Hustad Nilsen
16 dager siden / 1672 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere