Vidar Mæland Bakke

36

Sant og usant om brannene i Amazonas

Generelt gjelder det for oss som er overbevist om at kloden har et klimaproblem: Hvis vi blir tatt i å manipulere fakta og tall for å fremme vår agenda, snører klimaskeptikerne bare kappen tettere om seg og sier: Var det ikke det vi sa? Kan vi da tro på resten av det de sier?

Publisert: 2. sep 2019

Det har vært underlig å være både miljøengasjert og samtidig glad i Brasil de siste dagene. Jeg var med på den spontane aksjonen til støtte for Regnskogfondet og gleder meg over engasjementet. Jeg er ikke noen tilhenger av president Jair Bolsonaro. Mange av mine evangeliske venner i Brasil synes å være overraskende blinde for hans skyggesider. Polariseringen er sterk etter alle korrupsjonsskandalene under det forrige styret. 

Samtidig har jeg reagert på hvor upresist det snakkes her i Europa om de pågående brannene i Amazonas. Og jeg undrer meg over den gjentagende bruken av det forslitte og feilaktige uttrykket: «Amazonas er jordas lunger». Det er en seiglivet myte at denne regnskogen står for 20% av jordas oksygen. Flere norske aviser har gjentatt dette i det siste, blant annet avisa Vårt Land på lederplass. Men Amazonas bruker det meste av oksygenet selv.

Etterhvert har noen norske medier gått sin egen videreformidling mer etter i sømmene. 30. august kom faktisk.no med en nyttig artikkel som påpeker
en omtrentlig omgang med sannheten i mediefremstillingen. Den hadde jeg ventet på. 

Brannene er alvorlige. Men det er historieløst å snakke som om alt er blitt verre de siste månedene. Det tjener ikke Amazonas og miljøets sak. Ser man på 2019 så langt sammenlignet med årene tilbake til årtusenskiftet, er ikke mengden branner i 2019 spesielt høy.  Når statsledere snakker upresist og direkte feilaktig om situasjonen, styrkes bare Bolsonaros posisjon innad i Brasil. At landets president står for en flåsete og uansvarlig, ja tidvis direkte farlig retorikk og politikk, rettferdiggjør ikke at politikere og miljøaktivister på motsatt side omgår fakta. Macron har truet med boikott og internasjonalisering av Amazonas. Det er en perfekt oppskrift for å få folket til å slutte rekkene om Bolsonaro.

Inntrykket mitt nå er at brasilianere flest er fryktelig provoserte, særlig over den franske presidenten. Han beskyldes for å ha en skjult agenda om å holde Brasil utenfor det europeiske markedet for å beskytte fransk landbruk.

Nå kan det sies at det internasjonale presset gir resultater, selv om jeg ikke synes målet helliger middelet. Den brasilianske regjeringen har nå satt inn kraftige tiltak for å begrense brannene.

Generelt gjelder det for oss som er overbevist om at kloden har et klimaproblem: Hvis vi blir tatt i å manipulere fakta og tall for å fremme vår agenda, snører klimaskeptikerne bare kappen tettere om seg og sier: Var det ikke det vi sa? Kan vi da tro på resten av det de sier?

Jeg synes forøvrig den norske regjeringen har en sunn tilnærming til situasjonen, slik det også fremkommer av faktisk.no sin artikkel.

(Innlegget er også publisert på bloggen SpiresPlass.no)

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Noen bør skamme seg
av
Espen Ottosen
20 dager siden / 5450 visninger
Kreftens krigsmetaforer
av
Aud Irene Svartvasmo
18 dager siden / 3735 visninger
Ingen skal leve med skam
av
Tor Håkon Eiken
20 dager siden / 1315 visninger
Nå må vi stå sammen
av
Berit Hustad Nilsen
15 dager siden / 1203 visninger
Småprathelvetet
av
Ann Kristin van Zijp Nilsen
5 dager siden / 1142 visninger
Skal vi forby det vi ikke liker?
av
Paul Leer-Salvesen
15 dager siden / 1054 visninger
HVILKEN ELEFANT?
av
Rikke Grevstad Kopperstad
4 dager siden / 1042 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere