Det beste man kan si om NRKs sak om Støres investeringer er at den tydelig avkrefter myten om et «ARK».

Lederartikkel Vårt Land

Støre-saken: Blodtåke i NRK

Det beste man kan si om NRKs sak om Støres investeringer er at den tydelig avkrefter myten om et «ARK».

Publisert: 30. aug 2019  /  1883 visninger.

Denne uken publiserte Norsk Rikskringkasting en sak med tittelen «NRK avslører: Støre har fond som investerer i privat eldreomsorg». Saken føyer seg inn i en rekke av flere medieoppslag de siste årene som viser hvor vanskelig det er å kombinere rollene som millionær-arving og leder av Arbeiderpartiet.


Et av flere problemer med å prøve å kombinere disse to rollene, er at en gjør seg sårbar for helt urimelige og uproporsjonale medieoppslag. Lesere som klikket seg forbi NRKs dramatiske «avslører»-tittel kunne selv lese hvor misvisende den var. Det NRK har avdekket er at Støres familieselskap som en av mange investeringer har kjøpt seg inn i et DNB-fond som har investert i et fond som igjen har investert i et privat velferdskonsern som eier Stendi, tidligere Aleris omsorg.


Det framstår som at dette er en nyhet NRK har brukt store ressurser på og legger stor prestisje i. Allikevel greide ikke NRK, med Norges største nyhetsredaksjon, å avdekke hvor liten Støres investering i velferdssektoren faktisk er. Det tok derimot Dagens Næringsliv relativt kort tid å avdekke at Ap-lederens reelle eierandel i norske Stendi er på under 120 kroner. «Investeringen» tilsvarer altså 3-4 prosent av en årlig NRK-lisens for én husstand. På TV 2 ble det anslått at Støre faktisk kan ha tapt fem kroner på grunnlag av kursnedgang for Stendi. Likevel blir han forsøkt stemplet av NRK som en «velferdsprofitør». At under én tusendels promille av Støres formue på anslåtte 110 millioner gjennom et eierskap som er indirekte i flere lag, framstilles som en investering, er villedende fra NRK.


Det beste man kan si om NRKs reportasje er at den tydelig avkrefter myten om et «ARK». Det er neppe reporterens politiske fortid i Høyre som er skyld i feiltråkket, lukten av den såkalte blodtåka på desken er mer påfallende. Kritisk journalistikk er ikke å fremme kritikk, men å kritisk avdekke hva som egentlig skjer.


Støre valgte å selge seg ut av fondet. Det var et riktig valg med tanke på at en formuende Ap-leder med fordel kan unngå aktive oppkjøpsfond, og bør velge en mer passiv investeringsprofil. Rent profittorienterte velferdskonsern kan true den viktige rollen ideelle og ansvarlige eiere har i vårt velferdssystem. Samtidig må ikke kampen mot utilbørlig profitt på velferd true et fornuftig privat innslag i velferdsstaten.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
6 dager siden / 2861 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
29 dager siden / 1890 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
3 dager siden / 1405 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
9 dager siden / 1017 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
4 dager siden / 743 visninger
Mor eller menneske?
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 1 måned siden / 625 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere