Verdidebatt

Å vise respekt

Høflighet og respekt overfor fremmede har høy status innen islam. Kvinnen som avslo å ta imot en fremstrakt hånd, viste det motsatte. Denne episoden kan ha skadet muslimers anseelse i det norske samfunn.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

De fleste som betraktet det pinlige opptrinnet med kronprinsen, opplevde at en muslimsk (ung)kvinne avslo å ta imot en utstrakt hånd. I en privat setting kunne dette passert, men i en offisiell sammenheng som denne, gir en slik gest svært uheldige assosiasjoner. Å avvise en utstrakt hånd er i norsk kontekst et tydelig signal om ringeakt overfor den andre part. Når denne andre part både er gjest og Norges kronprins, blir handlingen nærmest uhørt.

Det burde være klart for alle at en slik mottakelse innebærer håndhilsing på den (prominente) gjesten. Om en av ulike grunner ikke ser seg i stand til dette, er den selvsagte løsning å holde seg borte. At hun begrunner sin handling med lojalitet overfor Koranen, reiser en del interessante spørsmål: f.eks hvor langt skal en akseptere en slik begrunnelse overfor ulike handlinger. At denne kvinnen ved å sette sin personlige tolkning av et religiøst påbud foran respekt for landets kongehus og allmenne konvensjoner har skadet muslimers omdømme, er det liten tvil om. Det er et trist resultat av en begivenhet som burde bidratt til det motsatte.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt