Verdidebatt

Avgjørende med sterke KrF-stemmer i kommunestyrer og fylkesting

Kristelig Folkeparti hadde en opprivende diskusjon om regjeringsvalg i fjor høst. Meningsmålingene er fortsatt lave. Hva nå ved lokalvalget? Er partiets tid ute?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Mange har helt siden KrF ble grunnlagt i 1933 vært tent av ideen om å ha et parti som vektlegger betydningen av et kristent verdigrunnlag for samfunnet. Politikk og religion er to forkjellige ting. Men det er klare forbindelseslinjer, først og fremst gjennom grunnleggende etiske verdier som også er viktige i samfunnssammenheng. Derfor har KrF lagt vekt på verdier som vern om liv og menneskeverd, vern om familien, nestekjærlighet og solidaritet og ansvarlig forvalting av miljø og ressurser. Dette er grunnleggende prinsipper i kristen-demokratisk tenkning, som KrF bygger på.

Partiet tar altså ikke utgangspunkt i den tradisjonelle høyre-venstre- motsetningen, men i verdier som er mer grunn­leggende og går på tvers av denne. Derfor kan KrF samarbeide til begge sider. Hvor en skulle gå i regjeringsspørsmålet, var det stor uenighet om i debatten for noen måneder siden. Det må vi kunne leve med, selv om mange av oss ble skuffet over ­utfallet. Det rokker ikke ved partiets identitet og behovet for KrF i politikken.

Nå står vi foran et viktig kommune- og fylkestingsvalg. Det er altså ikke et spørsmål om regjeringssamarbeid. KrF vil nok etter valget finne ulike samarbeids­konstellasjoner lokalt, slik også ­andre ­partier gjør. Nå er det spørsmål om hvor partiet får størst gjennomslag for sine verdier og standpunkter. Det ­kristne ­verdigrunnlaget har stor betydning også i ­lokalpolitikken. Det er nok å ­tenke på ­debatt om innhold i barnehage og ­skole, støtte til frivillige ­organisasjoner og ­menigheter, verdighet i pleie- og ­omsorgssektoren, mottak av flyktninger og ansvar for klima og miljø.

Da er det avgjørende at det er ­sterke KrF-stemmer i kommunestyrer og ­fylkesting. Uten slike, vil viktige verdier bli svekket.

Meningsmålinger over hele landet ­tyder på at KrF kan bli svekket flere steder og helt ute i noen kommuner. Jeg forstår at mange er frustrerte etter den konfliktfylte regjeringsdebatten, og at det også kan være uenighet om enkeltsaker. Men dette må ikke skygge over det som nå er hovedsaken: Vi trenger et parti over hele landet som målbærer kristne verdier som et fundament for det norske samfunnet, også lokalt. Hvis KrFs plass blir stående tom i kommunestyrer og fylkesting, er det et faresignal. Vi må vise at tiden for partiet ikke er ute. La oss våkne og gi KrF vår støtte!

Kjell Magne Bondevik, 
tidligere statsminister

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt