Lederartikkel Vårt Land

KRIKs spagat

KRIK har landet på samme posisjon som de moderat konservative i Den norske kirke.

Publisert: 28. aug 2019  /  1845 visninger.

Organisasjonen Kristen Idrettskontakt har i mange år hatt et imponerende bredt nedslagsfelt: Fra toppen til bunnen i idretten og fra høyre til venstre i Kirke-Norge. På deres aktiviteter deltar både vekkelsesbevegelsen og konfirmanter fra helt vanlige menigheter i Den norske kirke.

Dette gir store muligheter. Men også betydelige utfordringer. For alle disse deltakerne og samarbeidsorganisasjonene har naturlig nok meninger om hva KRIK bør stå for. Det siste året har KRIK opplevd betydelig kritikk for sitt syn på ekteskapet, og for uklarhet om reglene for lederes ståsted og livsførsel.

Organisasjonen har ligget fast på en sentrumsposisjon i kirken. Men denne posisjonen flytter seg med kirkens meninger. KRIKs ståsted må derfor de siste årene kunne betegnes som moderat konservativt.

LES OGSÅ: KRIK sier nei til likekjønnet samliv men ja til ledere i likekjønnet samliv

Landsstyrets konklusjon på tirsdag forsøker å fastholde denne posisjonen. Man fastslår at «KRIK skal løfte opp ekteskapet mellom mann og kvinne som Guds gode ordning for samlivet». Samtidig forsøker man også å komme kritikerne i møte ved å si at samlivsform ikke skal «være avgjørende for hvorvidt man kan være frivillig leder på KRIK-leir».

Mange har ønsket en mer entydig konklusjon, uten hensyn til konsekvensene det får for organisasjonen. I virkelighetens verden er ikke det alltid mulig. Hvis KRIK landet på den samme posisjonen som mange andre lavkirkelige organisasjoner har, kunne de mistet store deler av samarbeidet med Den norske kirke. Hvis de landet på motsatt konklusjon ville flere organisasjoner som Misjonssambandet, Indremisjonsforbundet – og muligens også Normisjon – brutt kontakten.

KRIK gjorde et interessant strategisk valg da de valgte litt pest og litt kolera. Dette er i praksis samme posisjon som moderat konservative i Den norske kirke: Man markerer et konservativt ståsted, men sier samtidig at spørsmålet ikke er viktig nok til å splitte kirken.

Spørsmålet er om dette er tilstrekkelig for de nevnte lavkirkelige organisasjonene til å opprettholde samarbeidet. Det mener vi det bør være. Hvis man skal definere det som kirkesplittende å mene at ekteskapsspørsmålet ikke er kirkesplittende, da gjør man kirken veldig liten.

LES OGSÅ: Fikk nei til å lede møter. Nå er han glad for KRIKs nye vedtak.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
6 dager siden / 2861 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
29 dager siden / 1890 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
3 dager siden / 1405 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
9 dager siden / 1017 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
4 dager siden / 743 visninger
Mor eller menneske?
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 1 måned siden / 625 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere