Lederartikkel Vårt Land

Lærebøker om kristendom

Bjørn Are Davidsens kritikk av religionspensum er som tatt ut av læreboka.

Publisert: 27. aug 2019

Religionspensum i norske skoler overdriver kristendommens negative innflytelse gjennom historien, skal vi tro Bjørn Are Davidsen og hans seneste utgivelse Lurt av læreboken? I dagens Vårt Land ­argumenterer den Skaperkraft-tilknyttede forfatteren for at barn og unges skolebøker fortsatt har en urimelig slagside mot det som inntil 2012 var landets offisielle religion.

Blant eksemplene Davidsen trekker fram er betoningen av at kristningen bygget på tvang om gudstjeneste og dåp, men ikke at man for eksempel samtidig fikk lovfeste fridager. Medforfatter Ole Petter Erlandsen tilføyer at kristendommen var med på å gi Norge et skriftspråk og et statsapparat, samt minimumsrettigheter for slaver.

LES OGSÅ: 'Lærebøker beskriver tolerante arabiske erobrere, og voldelige europeere.'

Begynner man å granske historien slik, blir følelsene ofte sterke. Og som kristne gjør vi heller ikke oss selv en tjeneste ved å ignorere maktovergrep og ugjerninger som er gjort – og gjøres – i religionens navn. Det er noe som heter at sannheten vil sette oss fri – og det er ingen grunn til å frykte sannheten.

Det er lett å finne rabiate stemmer på begge ­sider, enten det er fanatiske ateister eller kristne som glemmer at det som er gjort i Jesu navn gjennom tidene, tross alt er gjort av feilbarlige mennesker. Derfor er det kjærkomment med nyanserte bidrag som Davidsens bok. Og det er klokt av ham å la en lærebokforfatter komme med kritiske innspill i siste del av boken. Slik kan samtalen bevege seg framover.

LES OGSÅ: Ny KRLE-plan nevner seksualitet, men ikke kristendom eller islam

Samme diskusjon ble reist under valgkampen i 2017. Den gang ble plutselig «kristne verdier» sentrale begreper. Komiker-sosiolog Harald Eia ville den gang trekke linjen ved året 1750, da opplysningsverdiene nådde Norge. For ham var det herfra vi kunne begynne å snakke om viktige norske verdier.

Innen akademia er det for lengst etablert at den kristne middelalderen ikke bare var mørk, eller at opplysningstiden bare var lys. Slike kontraster er ­pedagogisk nyttige, men kan også tilsløre mer enn de forklarer. Vi ser allerede en vilje til en mer nyansert diskusjon om forholdet mellom religion og opplysning, og tror også lærebøkene i enda større grad vil ta dette innover seg i årene som kommer.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
24 dager siden / 1498 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
4 dager siden / 1254 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
15 dager siden / 1093 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
11 dager siden / 993 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
rundt 1 måned siden / 817 visninger
Stopp banningen, Vårt Land!
av
Terje Tønnessen
rundt 1 måned siden / 482 visninger
Alle eller ingen?
av
Knut Alfsvåg
20 dager siden / 453 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere