Verdidebatt

Nødvendig handlingsplan mot muslimhat

Kaveh Rashidi er mer norsk enn meg, men ingen forteller meg at jeg skal reise tilbake til mitt fødeland. Dette er grovt diskriminerende.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Sist torsdag varslet regjeringen endelig at de ville komme med en Handlingsplan mot muslimhat. Kravet om en slik plan har vært fremmet lenge, og hver gang blitt avvist som unødvendig. Formålet var dekket av eksisterende planer. Så skjedde angrepet på Al Noor-moskeen i Bærum, og regjeringen måtte snu.

Det er på tide at vi åpner øynene for hvilke krefter som nå er i sving internasjonalt og i Norge. Philip Manshaus sies ikke bare å ha vært inspirert av Brenton Tarrant, som stod bak angrepet på moskeen i Christchurch. Han var også aktiv på flere nettsider som sprer propaganda om hvitt herredømme og muslimhat. Her spres ideen om at vi står overfor trusselen om et Eurabia, en slags invasjon av muslimer og en endelig overtakelse der Europa ikke lenger preges av kristne verdier og liberalt tankesett, men islam.

Hentet inspirasjon

Denne ideologien er ikke ny, og har sine røtter tilbake til 60- og 70-tallet. Den fikk tidligst fotfeste i USA, ble styrket gjennom ulike kampskrift og fikk fart på seg etter angrepene på Twin Towers 11. september 2001. Fortsatt var tankegodset begrenset til mer høyreekstreme miljøer og enkeltpersoner som blant annet var på nettsider som Gates of Vienna og Jihad Watch. Det var også her Anders Behring Breivik hentet inspirasjon og publiserte sitt manifest.

Men konspirasjonsteoriene og islamhatet er i ferd med å nå langt utover de mørke avkrokene på nettet. De begynner å få fotfeste hos flere partier og politikere i Europa og USA. Den britiske avisen The Guardian har nylig foretatt en gjennomgang og viser hvordan tankegodset er i ferd med å bli normalisert i det politiske ordskiftet.

Nøret opp under

Ideen om hvitt overherredømme griper om seg i USA. Steve Bannon har vært en viktig bidragsyter, både fra da han ledet Breitbart News, som nøret opp under samme ideer, og gjennom sin rolle i Trump-administrasjonen. En ny bølge av bloggere fra de høyre-ekstreme miljøene hadde allerede begynt å anklage «MSM» (mainstream media) for ikke å ville fortelle «sannheten». Bannon hadde i lang tid erklært krig mot «islamsk fascisme» og mente at en står overfor en kamp mellom sivilisasjoner. Den fremste fanebæreren mot «MSM» er nå presidenten, som også er treg med kritikken når minoriteter i USA utsettes for vold, rasehets og hat.

Tankegodset rundt islamtrusselen finnes nå hos de høyrepopulistiske partiene i Europa, blant andre i britiske Ukip, hos Sverigedemokratene og i tyske AfD, som under siste valgkamp hadde valgplakater der de ba folk stemme på dem for å unngå at Europa blir Eurabia. Selv om vårt hjemlige Frp ikke har tatt så hardt i, er Siv Jensens bruk av begrepet «snikislamisering» ikke så langt unna. Det gir inntrykk av at noen muslimer konspirerer for å islamisere Norge.

Tilbake til Pakistan

Men det er ikke bare i politisk sammenheng dette tankegodset sprer seg. Kommentarfeltene flommer over av denne typen kommentarer og norske muslimer og innvandrere kan fortelle om hatmail og hets i sosiale medier. Og omfanget øker. Det fikk den kjente legen Kaveh Rashidi, født og oppvokst i Norge, oppleve. I en twitter-melding sist uke gav han uttrykk for skuffelse over å bli bedt om å dra tilbake til Pakistan av en tilfeldig dame på gaten. Foreldrene flyttet til Norge fra Iran. Selv har han ikke noe forhold til landet og har alltid følt seg norsk. Stormen på twitter gjorde inntrykk, med hatmeldinger og beskjed om at han ikke hørte hjemme i Norge.

Kaveh er mer norsk enn meg, som er født i Tanzania og har bodd 17 år av mitt liv i utlandet. Ingen forteller meg at jeg skal reise tilbake til mitt fødeland. Dette er grovt diskriminerende. Det er statsministerens og hele regjeringens oppgave å ta tak i dette. Handlingsplanen mot muslimhat i Norge må komme raskt. Og statsministeren må sørge for at alle regjeringspartiene går foran med et godt eksempel i det offentlige ordskiftet. Valgkampinnspurten vil være en god start.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt