Kristina Bjåstad

1

Kirken er ikke alltid åpen for alle

I debatten rundt kirkevalget er det et argument mot Åpen folkekirke som dukker opp igjen og igjen. Hvorfor går Åpen Folkekirke til valg på at vi ønsker en åpen og inkluderende kirke, og vil jobbe mot diskriminering? Dette vil jo alle i kirken? Det er jo ingen som går inn for å ekskludere noen?

Publisert: 24. aug 2019

Therese Egebakken skriver i sitt innlegg på Verdidebatt 20.08.19 «Jeg syns det er på tide at vi legger påstandene døde om hvem som ekskluderes og diskrimineres i Kirken vår, for alle vet at sannheten er at kirkedøren lukkes ikke for noen. Hjerterommet i Kirken er der for alle dens medlemmer og våre medmennesker.»

Jeg kan være enig med Egebakken i at så lenge evangeliet om Jesus forkynnes i kirken, så vil hjerterommet være der for alle. Men Den norske kirke, i likhet med alle kirker, er en kirke drevet av feilbarlige mennesker. I motsetning til Jesus er mennesker i aller høyeste grad i stand til å ekskludere og diskriminere. Jeg provoseres av påstander om at «alle vet at sannheten er...». Med slike påstander avviser man levde liv og knust tro som usannheter, og løgn i søken etter makt i kirken. 

Selv om det er ytterst sjeldent at noen fysisk ikke slipper inn i kirken, er det mange som har opplevd å ikke slippe inn i overført betydning. Som ikke har følt at de var kristne nok til å gå til nattverd. Som har fått høre fra prekestolen eller på kirkekaffen at deres tro og meninger vil lede til fortapelse. Som har følt at de ikke har vært velkommen i kirken med hele sitt liv, hele sin familie og hele sin tro. Da skal det mye til for å få tilbake troen på at kirkens fellesskap virkelig er åpent og inkluderende. Dette må vi som kirke kontinuerlig jobbe med. 

Derfor er dette en viktig del av Åpen Folkekirkes valgprogram. Og vi håper jo også at så mange som mulig vil være med på dette arbeidet. For dersom vi ikke fortsetter arbeidet med å få tilbake tilliten fra dem som har møtt fordømmelse fra kirkelige sammenhenger så lar vi store hindre ligge i veien for folks vei tilbake til kirken og evangeliet. Da hjelper det lite at kirkedøren er fire meter høy når den metaforiske dørstokken for noen heves høyere enn de makter å klatre. 


- Kristina Bjåstad, meldem i Sør-Hålogaland bispedømmeråd for Åpen Folkekirke

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Guds fravær
av
Geir Tryggve Hellemo
15 dager siden / 1198 visninger
Ja vel, gamlis
av
Heidi Terese Vangen
21 dager siden / 1198 visninger
Det vi ikke ser
av
Magne Nylenna
7 dager siden / 843 visninger
Hjemmesentrert kirke
av
Joanna Bjerga
3 dager siden / 669 visninger
Biskop Byfugliens merkelige avskjedsreplikk
av
Roald Iversen
rundt 2 måneder siden / 664 visninger
Eit ansvarslaust Europa
av
Emil André Erstad
rundt 1 måned siden / 654 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere