Kristina Bjåstad

1

Kirken er ikke alltid åpen for alle

I debatten rundt kirkevalget er det et argument mot Åpen folkekirke som dukker opp igjen og igjen. Hvorfor går Åpen Folkekirke til valg på at vi ønsker en åpen og inkluderende kirke, og vil jobbe mot diskriminering? Dette vil jo alle i kirken? Det er jo ingen som går inn for å ekskludere noen?

Publisert: 24. aug 2019

Therese Egebakken skriver i sitt innlegg på Verdidebatt 20.08.19 «Jeg syns det er på tide at vi legger påstandene døde om hvem som ekskluderes og diskrimineres i Kirken vår, for alle vet at sannheten er at kirkedøren lukkes ikke for noen. Hjerterommet i Kirken er der for alle dens medlemmer og våre medmennesker.»

Jeg kan være enig med Egebakken i at så lenge evangeliet om Jesus forkynnes i kirken, så vil hjerterommet være der for alle. Men Den norske kirke, i likhet med alle kirker, er en kirke drevet av feilbarlige mennesker. I motsetning til Jesus er mennesker i aller høyeste grad i stand til å ekskludere og diskriminere. Jeg provoseres av påstander om at «alle vet at sannheten er...». Med slike påstander avviser man levde liv og knust tro som usannheter, og løgn i søken etter makt i kirken. 

Selv om det er ytterst sjeldent at noen fysisk ikke slipper inn i kirken, er det mange som har opplevd å ikke slippe inn i overført betydning. Som ikke har følt at de var kristne nok til å gå til nattverd. Som har fått høre fra prekestolen eller på kirkekaffen at deres tro og meninger vil lede til fortapelse. Som har følt at de ikke har vært velkommen i kirken med hele sitt liv, hele sin familie og hele sin tro. Da skal det mye til for å få tilbake troen på at kirkens fellesskap virkelig er åpent og inkluderende. Dette må vi som kirke kontinuerlig jobbe med. 

Derfor er dette en viktig del av Åpen Folkekirkes valgprogram. Og vi håper jo også at så mange som mulig vil være med på dette arbeidet. For dersom vi ikke fortsetter arbeidet med å få tilbake tilliten fra dem som har møtt fordømmelse fra kirkelige sammenhenger så lar vi store hindre ligge i veien for folks vei tilbake til kirken og evangeliet. Da hjelper det lite at kirkedøren er fire meter høy når den metaforiske dørstokken for noen heves høyere enn de makter å klatre. 


- Kristina Bjåstad, meldem i Sør-Hålogaland bispedømmeråd for Åpen Folkekirke

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Sjelesørgeren Alf Gjøsund
av
Vebjørn Selbekk
26 dager siden / 5286 visninger
Hva KRIK er og skal være
av
Bjørnulf Tveit Benestad
27 dager siden / 2403 visninger
Støre-saken: Blodtåke i NRK
av
Vårt Land
24 dager siden / 1811 visninger
KRIK ved et veiskille
av
Øivind Benestad
28 dager siden / 1794 visninger
KRIKs spagat
av
Vårt Land
26 dager siden / 1759 visninger
Religiøs fyllefest på Visjon Norge
av
Levi Fragell
rundt 1 måned siden / 1756 visninger
En løsning som inkluderer
av
Berit Hustad Nilsen
21 dager siden / 1696 visninger
Kravet om bagatellisering
av
Espen Ottosen
27 dager siden / 1477 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere