Harald Peter Stette

8

Hvor er evangeliet?

Fravær av evangeliet i Alv Magnus sin preken. Her er fokus på menneskelig prestasjoner, og ikke Guds gjerning til frelse.

Publisert: 22. aug 2019

Jeg er blant dem som utelukkende har lest prekenen til Alv Magnus holdt i Tomb kirke 17.02.19, og jeg spør meg selv om dette er uttrykk for evangelisk kristendom? Jeg mener nei. Evangeliet handler om hva Gud gjør for å frelse oss. Denne prekenen handler utelukkende om hva mennesket må gjøre for å erverve seg frelsen, og ikke gå fortapt. «Valget er egentlig ditt,» lyder det. Her er fokus på menneskelige prestasjoner. 


Videre leser vi at «jeg har bare sagt det samme som står i Det nye testamente». Til det vil jeg si nei. Dette er ikke nytestamentlig kristendom, for her mangler evangeliet. Jeg tror at en muslimsk imam kunne holdt den samme prekenen bare ved å endre på noen av ordene. Sokneprest Arne-Leon Risholm i Råde, som hørte prekenen, gir i Vårt Land 22. august uttrykk for den samme opplevelsen, at her er evangeliet fraværende. I en luthersk kirke er dette svært alvorlig, for prekenen er en del av nådemiddelforvaltningen. Evangeliet må lyde fra kirkens prekestol. 


For flere år siden snakket jeg med en av våre nye landsmenn fra Iran. Han hadde møtt noen ungdommer fra Ungdom i Oppdrag her i Norge, og sa følgende: "Disse folkene minnet han om Hizbollah i hans eget hjemland". Jeg vil ikke sette likhetstegn mellom Hizbollah og Ungdom i Oppdrag. Til det kjenner jeg begge bevegelsene for dårlig. Men hans utsagn ga meg den gang noe å tenke på. De samme urolige tankene vekkes nå i møte med prekenen til Alv Magnus. Derfor skal biskop Sommerfeldt ha stor takk for sine advarsler. Dessverre er det mye rart blant oss som gir seg ut for å være evangelisk kristendom. 


Harald Peter Stette,
Fredrikstad

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 1 måned siden / 3141 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
9 dager siden / 1209 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 1106 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
15 dager siden / 871 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
7 dager siden / 790 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
6 dager siden / 610 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
19 dager siden / 555 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
3 måneder siden / 494 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere