Kian Reme

2

Åpen dør og lukket alter?

Therese Egebakken er en av toppkandidatene på Nominasjonskomiteens liste i Stavanger bispedømme. Hun har tidligere i Vårt Land beskrevet både Bønnelista og Åpen Folkekirke som grøftekantene.

Publisert: 22. aug 2019

Av Kian Reme, prest og styremedlem i Åpen Folkekirke i Stavanger bispedømme


Hun vil sikkert det beste for kirken, hun som alle kandidatene på tvers av listene. Hun vil ha åpne dører, og det er bra. Men så skriver hun noe rart i et innlegg i Stavanger Aftenblad 20 august: «Retten på kirkelige handlinger er absolutt ikke det samme som hvem som har rett til tilhørighet og fellesskap i Kirken.» 

Kirkelige handlinger er vanligvis definert som konfirmasjon, vielse og gravferd. I tillegg kommer kirkelige sakramenter, altså dåp og nattverd.

Kirkedøra skal altså være åpen for alle. Men så skal det siles: Noen skal stenges ute fra kirkelige handlinger. Noen skal stenges ute fra alteret. I flere tiår har dette særlig handlet om retten til likekjønnede kirkelige ekteskap. Åpen Folkekirke gikk til valg for fire år siden, vant valget og sikret flertall for dette i Kirkemøtet.

Egebakkens innlegg må forstås som at hun ikke aksepterer dette vedtaket. Dermed bekrefter hun hvor viktig det er at Åpen Folkekirke stiller med egne lister i kirkevalget. Og hun illustrerer tydelig at Nominasjonskomiteenes lister også består av folk som ikke anerkjenner kirkelig vigsel av likekjønnede.

Det er fint med åpne dører. Men det er slett ikke fint at nye grensestasjoner skal settes lenger opp mot alteret. Det betyr i praksis at folk inviteres inn i kirkene våre som observatører, ikke som deltakere. Det er nemlig ikke alle kirkemedlemmer som har «rett på kirkelige handlinger». De får pent sitte i benken og se på oss andre, vi som «kvalifiserer» til kirkelige handlinger.

Therese Egebakken er ikke alene med disse holdningene på Nominasjonskomiteenes lister. Jeg vet at det er flere på listene som tenker annerledes enn henne. Men for velgerne skaper dette forvirring og usikkerhet. Svakheten med nominasjonskomiteenes lister er nettopp at synspunktene på et så grunnleggende spørsmål som retten for alle kirkemedlemmer til å delta fullt ut i alle kirkens rom spriker. Det spilles med skjulte kort.

Derfor anbefaler jeg Åpen Folkekirkes liste. Da vet velgerne at de stemmer på kandidater som er for full åpenhet, fra kirkedøra og helt fram til alteret.

Tro, håp og Kjærlighet. For alle!

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Hvorfor jeg er kristen
av
Geir Tryggve Hellemo
rundt 1 måned siden / 1928 visninger
Visjon Norge som «Guds forrådshus»?
av
Cecilie Erland
13 dager siden / 1800 visninger
Tilbake til humanismen
av
Hans Anton Grønskag
6 måneder siden / 1716 visninger
Å bli forma til eit kristent liv
av
Hallvard Jørgensen
10 dager siden / 1681 visninger
Rusreformen som gjør vondt verre
av
Constance Thuv
7 dager siden / 843 visninger
Prestekallet kommer innenfra
av
Maryam Trine Skogen
18 dager siden / 838 visninger
Vi ønsker ikke fremmed tro i vår helligdom
av
Joav Melchior
rundt 1 måned siden / 829 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere