Gunnar Winther

10

Tillitsvalgt er man først etter kirkevalget

Kandidater på Nominasjonskomiteens liste snakker om at de er kirkens tillitsvalgte. Det vil de ikke være før etter kirkevalget 9. september, på lik linje med innvalgte kandidater fra Åpen folkekirke og Bønnelista.

Publisert: 22. aug 2019

Jeg deltar ikke i kirkevalgkampen denne gangen, men føler det er nødvendig å korrigere det bildet flere kandidater på Nominasjonskomiteens liste forsøker å skape av seg selv og egen liste.

Therese Egebakken fra Nominasjonskomiteens liste i Stavanger bispedømme skriver i Stavanger Aftenblad 20. august dette om sin egen liste; "alle kandidatene på den listen er Kirkens tillitsvalgte". Også kandidater på samme liste med lang fartstid i kirkepolitikken, som Erling Birkedal i Borg, har brukt tilsvarende argumentasjon i innlegg på Verdidebatt (28. juni).  

Dette er feil, med mindre kandidatene på Nominasjonskomiteens liste allerede sitter som medlem av menighetsråd, bispedømmeråd eller Kirkemøtet. Der stiller de helt på linje med kandidater for Åpen folkekirke og Bønnelista. 

Det er først hvis man er så heldig å bli innvalgt ved kirkevalget 9. september, at man tiltrer rollen som tillitsvalgt og kirkepolitiker innenfor Den norske kirke. Ikke før. 

Å gi inntrykk av at prosessen knyttet til utvelgelse av kandidater til Nominasjonskomiteens liste er en slags kirkepolitisk valgordning i seg selv, er en klar fordreining av fakta. Prosessen er derimot en pragmatisk ordning for å sikre at det ihvertfall finnes én liste til valget av bispedømmeråd og Kirkemøtet.

Det tjener ikke legitimiteten til verken kirkevalget eller Den norske kirke at dette blir forsøkt tilslørt, enten det er ubevisst eller som del av en valgkampstrategi.

Gunnar Winther, medlem av Nidaros bispedømmeråd, Kirkemøtet og Kirkerådet


Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Sjelesørgeren Alf Gjøsund
av
Vebjørn Selbekk
26 dager siden / 5286 visninger
Hva KRIK er og skal være
av
Bjørnulf Tveit Benestad
27 dager siden / 2403 visninger
Støre-saken: Blodtåke i NRK
av
Vårt Land
24 dager siden / 1811 visninger
KRIK ved et veiskille
av
Øivind Benestad
28 dager siden / 1794 visninger
KRIKs spagat
av
Vårt Land
26 dager siden / 1759 visninger
Religiøs fyllefest på Visjon Norge
av
Levi Fragell
rundt 1 måned siden / 1756 visninger
En løsning som inkluderer
av
Berit Hustad Nilsen
21 dager siden / 1696 visninger
Kravet om bagatellisering
av
Espen Ottosen
27 dager siden / 1477 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere