Verdidebatt

Store kommuner må lære integrering av småkommuner

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

 Integrering har ikke vært en stor eller betent sak så langt i valgkampen. Heldigvis. Men utfordringer for god integrering av våre nye landsmenn forsvinner ikke for det. Flere kommuner har utviklet gode tiltak for å få innvandrere rask i jobb samtidig som de lærer norsk. Samtidig gikk bystyret imot et forslag fra De Grønne om å gjøre det samme. Hvorfor?

I Fjell kommune har man drevet et tiltak for å få folk ut i arbeid der de har spesialisert seg på mennesker med høy utdannelse. Flere av de som har kommet til Norge har god utdannelse og en kompetanse som kan være med å styrke landet vårt. Flyktningene får jobb i to år og forplikter seg til å gå på norskkurs på fritiden. For arbeidet de utfører, får de lønn i stedet for trygd. Stillingene finansieres med midlene flyktningene ville fått utbetalt på det tradisjonelle toårige introduksjonskurset i norsk og samfunnsfag. Prosjektet skal evalueres først neste år, men allerede nå viser seg at dette fungerer meget bra. Ikke bare gir dette folk jobb, men det skaper også inspirasjon og gode rollemodeller for andre.

I Levanger gjøres et lignende prosjekt, men her er fokus på innvandrerkvinner. Dette har ført til at kvinner som tidligere ble værende hjemme nå kommer seg ut og lærer norsk og får jobb i tillegg. Her har man et godt integreringstiltak og likestillingstiltak på en gang. Dette tiltaket har allerede dokumentert suksess, noe en rapport fra Sintef viser.

Man har mye å lære hvis man kommuniserer riktig, men ikke minst hvis man har politikere som er godt opplyste og løsningsorienterte. Dette dreier seg ikke om hvor man står politisk eller hvorvidt man ønsker et viss antall kvoteflyktninger eller ikke. I debatten om integrering forsvinner nyansene og evnen til å finne løsninger sammen. Ingen av tiltakene jeg har her skissert burde være så provoserende at ikke alle partier fra Rødt til FrP kan finne sammen. Det samme burde gjelde tiltak som hindrer at folk ikke blir innkalt på jobbintervju fordi de har et fremmed for- eller etternavn.

Behovet for å ta godt imot flyktninger og andre innvandrere forsvinner ikke selv om den ikke preger valgkampen. Klimakrisen kan og skal føre til flere antall flyktninger på verdensbasis. Dette må vi forberede oss på, gjerne gjennom å lære av andre kommuner i Norge.

Trond Wathne Tveiten

Paul Richard Johannessen

Bystyrekandidater, MDG Bergen

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt