Verdidebatt

Lokalmenighetene er grunnfjellet

Det er i de enkelte menighetene mennesker møter kirken. Det er her de får barna sine døpt, det er her de konfirmeres og gifter seg, det er her de begraves og det er her de går på søndagsskole, ungdomsklubb og eldretreff, synger i kor og går til gudstjeneste.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Nettopp fordi lokalmenighetene er fundamentet i kirken må også kirken styres nedenfra og der må flest mulig av de ansatte ha sitt daglige virke. Prester, diakoner, organister, kateketer, trosopplærere og andre kirkelig ansatte må arbeide nært det enkelte kirkemedlem og møte menneskers daglige behov for fellesskap, personlig hjelp, åndelig veiledning og kirkelige tjenester.

Jeg vil at kirken skal skape gode og trygge møteplasser der mennesker i alle aldre kan komme sammen i glede og sorg, i gode og vanskelige dager. Kirken skal skape varme fellesskap og hjelpe den enkelte til et møte med Gud og gi vekst og næring til troen.

Mitt engasjement for kirken har også kommet gjennom lokalmenigheten der jeg hører til. Her har jeg møtt engasjerte medarbeidere, både ansatte og frivillige, her har jeg møtt fellesskap, aktiviteter der jeg føler meg hjemme og rom for tro og tvil.

Når jeg har engasjert meg i kirkepolitikk, både gjennom menighetsråd, bispedømmeråd og kirkemøte, er det nettopp for å ta vare på og utvikle denne kirken som betyr mye i mitt liv.

Når medlemmene i Den norske Kirke 8. og 9. september skal velge nye bispedømmeråd der medlemmene også utgjør kirkemøtet, har medlemmene for første gang tre lister å velge blant i de fleste bispedømmer. Jeg har valgt å engasjere meg på nominasjonskomiteens liste og er kandidat til bispedømmerådet i Møre.

Jeg tror ikke på en kirke som styres av partidannelser, der beslutninger om hva kandidatene skal jobbe for og stå for langt på vei blir tatt i et landsstyre eller en sentral programkomite. Jeg tror ikke på parti- og interesselister i kirkedemokratiet der debattene lett preges av ytterpunkter og ikke dialog og kompromissvilje for å finne de beste løsningene.

Nominasjonskomiteens liste har blitt til ved at de lokale menighetsrådene har fått nominere sine kandidater. Menighetsrådene er valgt lokalt i den enkelte menighet, og de personene disse rådene har nominert til bispedømmerådsvalget er personer som har engasjert seg i sine lokale menigheter, gjerne vært med i menighetsrådet eller andre frivillige oppgaver og kjenner lokalkirkens muligheter og utfordringer godt. En nominasjonskomite med personer fra hele bispedømmet har så satt opp lista og forsøkt å få en god fordeling av personer av ulik alder og kjønn og med ulike kirkepolitiske syn.

Dette synes jeg er en god måte å styre kirken på slik at vi får et bispedømmeråd og et kirkemøte som er solid grunnfestet i de lokale menighetene.

Frode Rabbevåg, Molde

3. kandidat på nominasjonskomiteens liste i Møre ved bispedømmerådsvalget

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt