Andreas Nordli

Leder i Ungdom i Oppdrag
10

Om Atle Sommerfeldts oppgjør med Alv Magnus

Det dypereliggende spørsmålet i denne saken handler ikke om vi støtter Alv Magnus eller Atle Sommerfeldt. Det dreier seg om forkynnelsens innhold.

Publisert: 20. aug 2019  /  2259 visninger.

Biskop Atle Sommerfeldt sier han har tatt «et nødvendig oppgjør» med det han kaller ubibelsk forkynnelse. Den påståtte ubibelske forkynnelsen er det tidligere leder for Ungdom i Oppdrag, Alv Magnus, som har stått for. Nå har Sommerfeldt anbefalt de lokale menighetene i Borg bispedømme å ikke benytte seg av Alv Magnus som forkynner. Dette er en ytterst uvanlig reaksjon, ja faktisk så uvanlig at kirkehistorikere ikke kan peke på lignende tilfeller.

Sommerfeldt skriver om sin avgjørelse i Vårt Land 17. august og Dagen 19. august, og hans artikkel inneholder flere elementer jeg stusser over. Det er derfor fristende å ta tastaturet fatt og verbalt angripe Sommerfeldts uttalelser. Men det er som kjent vanskelig å lytte fra skyttergravene. Derfor ønsker jeg å føre dialog direkte med Sommerfeldt og ikke via avisspaltene. Selv om vi nok er ganske uenige i både denne saken og i teologiske spørsmål, så har jeg alltid hatt en ryddig og god dialog med Sommerfeldt, også når vi tidligere har vært uenige. Så kan vi heller referere offentlig fra vår samtale ved et senere tidspunkt.

Likevel vil jeg understreke følgende; jeg mener Sommerfeldt har fattet en beslutning på et overraskende tynt grunnlag. Uttalelser fra andre kristne ledere tyder på at Sommerfeldt vil få det travelt med å advare i tiden fremover, i hvert fall dersom Biskopen skal opptre konsekvent.

Et annet aspekt av denne saken er at biskopen kommer med relativt utilslørte trusler; dersom Ungdom i Oppdrag formidler det samme budskap som organisasjonens tidligere leder, vil tilsvarende konsekvens ramme Ungdom i Oppdrag. I tilfelle noen skulle være i tvil: jeg står inne for budskapet Alv Magnus forkynte den 17. februar i Tomb kirke.

Så til slutt: Det dypereliggende spørsmålet i denne saken handler ikke om vi støtter Alv Magnus eller Atle Sommerfeldt. Det dreier seg om forkynnelsens innhold. Vi som regelmessig forkynner, hva formidler vi fra talestolene i norske kirker? Jeg håper denne saken kan føre til en konstruktiv og offentlig samtale om forkynnelsens innhold. Det ville i så fall være en positiv bieffekt av denne saken.

Andreas Nordli, leder for Ungdom i Oppdrag

13 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Sjelesørgeren Alf Gjøsund
av
Vebjørn Selbekk
21 dager siden / 5179 visninger
Religiøs fyllefest på Visjon Norge
av
Levi Fragell
29 dager siden / 3157 visninger
Hva KRIK er og skal være
av
Bjørnulf Tveit Benestad
22 dager siden / 2335 visninger
Snevert om synd
av
Torunn Båtvik
29 dager siden / 2206 visninger
Støre-saken: Blodtåke i NRK
av
Vårt Land
19 dager siden / 1779 visninger
KRIK ved et veiskille
av
Øivind Benestad
23 dager siden / 1755 visninger
KRIKs spagat
av
Vårt Land
21 dager siden / 1738 visninger
En løsning som inkluderer
av
Berit Hustad Nilsen
16 dager siden / 1672 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere