Lederartikkel Vårt Land

Den høyre-radikale faren

Det store spørsmålet er om alvoret synker nok inn til at vi som samfunn makter å handle.

Publisert: 19. aug 2019

Det har gått vel en uke siden terrorangrepet mot moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum. Mens det umiddelbare sjokket har lagt seg, er det virkelige ­alvoret i ferd med å synke inn. Det store spørsmålet er om alvoret synker nok inn til at vi som samfunn makter å handle.

Få timer før terrorangrepet var moskeen fylt med barn. Det er uhyre små marginer som gjør at vi ikke står overfor en hendelse med et stort antall drepte. Derfor kan vi på ingen måte puste lettet ut. Hendelsen blir ikke mindre alvorlig av at det kunne gått langt verre.

Norge har for andre gang på få år trolig blitt åsted for et høyreekstremt terrorangrep. Angrepet 22. juli viste hvor galt det kan gå. Den antatte gjerningspersonen er siktet for drap på sin stesøster, et drap som politiet mistenker var rasistisk motivert.

PST bekreftet forrige mandag at trusselvurderingen for høyreekstrem terror i Norge i sommer ble oppjustert i en hemmelig rapport. Grunnen er at politiet var bekymret for både trossamfunn og for politikere på venstresiden. Mens PSTs offentlige vurdering i januar var at høyreekstrem terror i 2019 var «lite sannsynlig» var det forut for angrepet i Bærum regnet som «mulig».

PSTs trussel-vurdering er trolig knyttet sammen med at det offentlige ordskiftet stadig blir mer brutalt. Fredag besøkte den danske politikeren Rasmus Paludan Norge. Han er leder for partiet Stram kurs i Danmark. Han deltar i valgkampen til det norske Selvstendighetspartiet.

Paludan er dømt til betinget fengsel for hatefulle ytringer. Litteraturhuset sa nei til at han fikk tale i deres lokaler. Årsaken var en rekke sitater som går langt over grensen. Dette sa han under en demonstrasjon i København i 2016: «Våre gater og smug vil bli forvandlet til elver av blod. Og de fremmede fienders blod vil ende i kloakken, der de fremmede fiender hører hjemme». Disse uttalelsene er høyreekstreme.

PST sier nå at det er «overraskende mange i Norge som sympatiserer og uttrykker støtte for høyre-ekstremisme». Tiden er inne for å snakke åpent og tydelig om hvilken trussel en del av disse menneskene utgjør for Norge.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 1 måned siden / 3141 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
9 dager siden / 1209 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 1106 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
15 dager siden / 871 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
7 dager siden / 790 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
6 dager siden / 610 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
19 dager siden / 555 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
3 måneder siden / 494 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere