Lederartikkel Vårt Land

Solberg bør lytte til Kapur

Hvis vi skal lage en handlingsplan mot islamhat har vi verdifulle erfaringer i Norge med å ­begrense og bremse utviklingen av ekstremistmiljøer. På 90-tallet klarte politiet på Manglerud å stanse nyrekrutteringen til nynazistmiljøene på Nordstrand og Bøler i Oslo.

Publisert: 16. aug 2019

Fredag skrev Vårt Land nyhetssak om at Høyres Mudassar Kapur etterlyser en egen handlingsplan mot muslimhets. Han er den første av Høyres stortingsrepresentanter som tar til orde for dette.

Kapur legger vekt på at utviklingen når går raskt i negativ retning, og at netthetsen øker og at nettfora «spyr ut fordommer». Han mener det haster med å komme i gang med tiltak for å snu denne negative utviklingen.

Både SV og Arbeiderpartiet har allerede foreslått en egen handlingsplan mot muslimhat og muslimhets. Selv om regjeringen til nå har sagt nei til egen plan, så bekreftet KrF-leder og statsråd Kjell Ingolf Ropstad at han er åpen for en egen handlingsplan mot muslimhat og hets. Det samme gjorde Venstres statsråd og partileder Trine Skei Grande. Da Høyre-minister Torbjørn Røe Isaksen var sommergjest i Vårt Land, skrev også han at det nå må komme tiltak. Statsminister Erna Solberg har også vært mer åpen for en egen handlingsplan enn tidligere.

Det er svært positivt at Kapur, som er politiker i det største regjeringspartiet, nå går så tydelig ut og anbefaler en handlingsplan. Trolig er det flere andre i Høyre som mener det samme som ham.

Angrepet i ­Bærum forrige helg viser at vi må jobbe mer målrettet og systematisk mot miljøer som fremmer hat og oppfordrer til vold og drap. Ikke minst er det viktig å ­finne ­måter å fange opp ungdom som er på vei inn i disse ­miljøene.

Vi har verdifulle erfaringer i Norge med å ­begrense og bremse utviklingen av ekstremistmiljøer. På 90-tallet klarte politiet på Manglerud å stanse nyrekrutteringen til nynazistmiljøene på Nordstrand og Bøler i Oslo.

På Nordstrand ble antallet aktivister anslått til 10–15 stykker. Men sympatisørene var flere ­titalls. De mest aktive bedrev ureflektert hyldest av en volds­ideologi og utgjorde derfor en fare. Det ble satt inn ressurser for å bryte opp miljøet. Det var også et ­utbredt samarbeid med skolen og med foreldre, som ofte følte seg maktesløse og alene.

Det er på tide å ta fram Manglerud-modellen og se på andre tiltak som har nyttet. Vi må gjøre det raskt. Alt tyder på at vi har dårlig tid.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Glansbilder av Sjømannskirken?
av
Arnfinn Eng
25 dager siden / 1878 visninger
Servietter og skam
av
Merete Thomassen
16 dager siden / 1614 visninger
Tenåringstrass i regjeringen
av
Usman Rana
25 dager siden / 1579 visninger
Idiotforklarer kristen høyreside
av
Espen Ottosen
23 dager siden / 1559 visninger
Ord som truer vår religionsfrihet
av
Trond Bakkevig
16 dager siden / 1423 visninger
En samfunnsskapende kraft
av
Berit Hustad Nilsen
18 dager siden / 1356 visninger
Hva skjer Hanvold?
av
Bendik Storøy Hermansen
14 dager siden / 1320 visninger
Stolthet er undervurdert
av
Magne Nylenna
28 dager siden / 1175 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere