Lederartikkel Vårt Land

Ytringsfrihetens grenser

Det har pågått en viktig ytringsfrihetsdebatt i Norge de siste årene. En slik debatt er nødvendig og avgjørende for at vi fortsatt skal ha et liberalt og åpent demokrati.

Publisert: 15. aug 2019

I sommer har debatten særlig omhandlet SIAN (Stopp Islamiseringen av Norge) og Alliansens deltagelse på Arendalsuka. De to fikk til slutt nei til å delta. Det var en riktig avgjørelse.

Anbefalte manifest

Harald S. Klungtveit er en av dem som har tatt jobben med å følge Alliansens leder Hans Jørgen Lysglimt Johansens aktivitet på sosiale medier. Johansen har blant annet anbefalt lesing av John Earnests manifest. Dette er mannen som 27. april tok seg inn i en synagoge i småbyen Poway i California for å drepe så mange jøder han klarte, på den siste dagen av den jødiske høytiden pesach.

Selv om Lysglimt Johansen skriver at han tar avstand fra volden, anbefalte han to ganger manifestet som tar til orde for massakre i «moskeer, synagoger, flyktningmottak» og attentater på «forræderiske politikere». Jøder blir omtalt som Europas undergang. Han skriver blant annet: «Deres forbrytelser er ­uendelige».

Alliansen og SIANs deltagelse

Flere har tatt til orde for at blant ­annet Alliansen ­likevel skulle få delta i Arendalsuka. Vi mener derfor det er på sin plass å peke på et perspektiv, som har fått for liten plass i den norske debatten: Det finnes grenser for ytringsfrihet der denne bidrar til å fjerne andre menneskers frihet og sikkerhet. Eller der ytringsfriheten får forrang for ­andre og fundamentale menneskerettigheter.

Ytringsfrihet er en menneskerettighet. Men den er en av mange grunnleggende rettigheter. I menneskerettighetserklæringen, artikkel 3, står det blant annet: «Enhver har rett til liv, frihet og personlig sikkerhet». Dersom et menneskes personlige sikkerhet blir truet på grunn av andres ytringsfrihet, må disse rettighetene veies mot hverandre. Det er en plikt for et hvert samfunn å foreta slike vurderinger løpende.

Rett på talerstol

Vi skal strekke oss langt for ytringsfriheten. Men ytringsfriheten betyr ikke at alle har rett på en ­talerstol. Særlig ikke når dette skaper begrunnet frykt hos andre. Da står vi i fare for å innskrenke deres fundamentale menneskerettigheter. Og også deres ytringsfrihet.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
25 dager siden / 1499 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
4 dager siden / 1288 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
15 dager siden / 1095 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
11 dager siden / 995 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
rundt 1 måned siden / 818 visninger
Stopp banningen, Vårt Land!
av
Terje Tønnessen
rundt 1 måned siden / 488 visninger
Alle eller ingen?
av
Knut Alfsvåg
20 dager siden / 453 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere