Ingrid Nyhus

24

Den Gud som er til

I møte med gudsbildene på nett er ateisme ikke bare forståelig, men også det mest forstandige alternativet.

Publisert: 15. aug 2019

For snart ti år siden dukket «God» opp på Facebook med følgende beskrivelse: «God is the creator of the universe. God is also the creator of this Holy and divine facebook page.» På profilbildet figurer en tilsynelatende hyggelig mann med langt hvitt skjegg.

Nå er «God» å finne på omtrent samtlige sosiale medieplattformer. Han er nemlig lei av å skjule seg i himmelen, sier han. Og ettersom mennesker har tillagt ham så mange idiotiske meninger opp gjennom historien, er tiden kommet for å ta bladet fra munnen.

I podcasten The God Show ønsker han selv å komme til orde «to tell the truth and set the record straight». Slik skal han stoppe munnen på religiøse fanatikere som mener å tale på hans vegne.


Trofast demokrat

Så hva mener denne «Gud»? Du skal ikke ha fulgt ham lenge på sosiale medier før du har lært ham å kjenne som en trofast demokrat, som daglig holder seg opptatt med å ytre seg kritisk til Trump, vaksinemotstandere, amerikansk våpenpolitikk, konservative kristne, innvandringsfiendtlige og abortmotstandere, for å nevne noe.

Nesten fire millioner «liker Gud» på Facebook. Men hans guddommelige ytringer blir møtt med både jubel og sinte protester fra menneskene. Slett ikke alle har sans for «Guds» meninger, og den som ikke har sans for satire er dømt til å bli provosert. For «God» er først og fremst en satiriker og en meningsmaskin, skapt i menneskets bilde.


Vår egen bukselomme

Hvem er Gud? Hvem har rett til å definere Gud? Facebooksiden til «Gud» synliggjør hva som skjer når vi gjør Gud så liten at han får plass i vår egen bukselomme. Det kan bli grelt. For min gud har tilfeldigvis en tendens til å mene, like og mislike det samme som meg. Ja, hadde han stemt ved stortingsvalget, så hadde han nok stemt på samme parti som meg også.

Det slås fast allerede i det første budet: Du skal ikke lage deg gudebilder.

Vi kunne kanskje ha godt av å tolke det første budet mer konkret i disse polariseringstider: Du skal ikke lage deg noen fastlåste forestillinger om hvem Gud er og hva Gud mener. Enda mindre skal du trekke Guds antatte meninger inn i din politiske maktkamp. For Gud er verken demokrat eller republikaner. Han er verken norsk eller SV-er, kristen eller muslim.


Stammens logikk

Til forskjell fra USA, trekkes Gud sjelden inn i valgkampen her hjemme. Men også her til lands kan vi merke den økende polariseringen. Senest denne uka ble al-Noor moskeen i Bærum utsatt for et terrorangrep. Der det blir «vi» mot «dem» er faren for å lage seg en gud på «vårt lag» også større.

I møte med en slik gud og slike gudsbilder er ateisme ikke bare forståelig, men også det mest forstandige alternativet. For i en viss forstand har de jo rett: Mange av våre gudsbilder må dø. Blant disse er nettopp «min» og «din» lokale gud. «Min» og «din» gud finnes ikke. Bare Gud. Alles Gud. Det er derfor vi insisterer på å be: «Vår Far i himmelen» og ikke «min Gud i himmelen».


Gud er større

Det første budet er en evig påminnelse om at god teologi, all sann tale om Gud, må handle om å gjøre Gud større. Deus semper major, som de gamle kalte det. Dette korrektivet rammer først og fremst vi som lever av å tale om Gud. For det er ikke mindre fristende for oss å forkynne en gud som er enig med oss selv. Fristelsen unndrar seg antall studiepoeng i teologi.

Den danske forfatteren Piet Hein, kjent under pseudonymet Kumbel, sa det slik: «Vi velger så rart demokratisk en Gud der er til som vi vil. Så gjør det ikke så meget om han er den Gud som er til».

6 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Glansbilder av Sjømannskirken?
av
Arnfinn Eng
25 dager siden / 1878 visninger
Servietter og skam
av
Merete Thomassen
16 dager siden / 1614 visninger
Tenåringstrass i regjeringen
av
Usman Rana
25 dager siden / 1579 visninger
Idiotforklarer kristen høyreside
av
Espen Ottosen
23 dager siden / 1559 visninger
Ord som truer vår religionsfrihet
av
Trond Bakkevig
16 dager siden / 1423 visninger
En samfunnsskapende kraft
av
Berit Hustad Nilsen
18 dager siden / 1356 visninger
Hva skjer Hanvold?
av
Bendik Storøy Hermansen
14 dager siden / 1320 visninger
Stolthet er undervurdert
av
Magne Nylenna
28 dager siden / 1175 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere