Dag Øivind Vincent Østereng

34

Et mangfold uten buing

Demonstrasjonen mot fremmedfrykt og hat, ble en underlig opplevelse av at ­polariseringskreftene finnes på begge ­sider, og at de er sterke.

Publisert: 15. aug 2019

På vei hjem fra kontoret onsdag gikk jeg forbi en viktig demonstrasjon og ­markering foran Stortinget. En stor mengde ­mennesker var samlet for å ta avstand fra rasisme, ekstremisme og vold. Demonstrasjonen hadde særlig adresse mot den fremmedfrykten og hatet som muslimer i Norge erfarer. Venstresiden i norsk politikk var sterkt overrepresentert. Her var Rødt, SV, Arbeiderpartiet, Skeiv ungdom, Kvinnefronten, Norske kvinners sanitets-
forening, Fagforbundet mfl. tydelig representert med sine faner. Etter applausen og tilropene å dømme, var de som var der stort sett fra denne fløyen av norsk samfunns-
liv.

På den mer offisielle representasjonslisten var det talere fra både SV, Rødt, ­Arbeiderpartiet, MDG, Høyre og Frp. Her var Lars Gule og representanter fra ­muslimske miljøer. På sidelinjen var blant annet jødene representert ved forstander Ervin Kohn fra Det mosaiske trossamfunn.

Jeg savnet større oppslutning fra et ­bredere samfunnslag foran Stortinget, siden polariseringen i samfunnet, i hvert fall tilsynelatende, men kanskje også reelt, er i ferd med å bli en realitet.

De fleste appellene fra folk fra ulike hold inneholdt viktige oppfordringer til ­toleranse, mangfold, respekt og en sunn reaksjon mot hatprat.

Men venstresiden greide i samme slengen å bidra til at jeg opplevde «samholdspratet» ganske hult. Her ble det brukt et maktspråk og et budskap om å forby både bevegelser og ytringer som har til hensikt å kneble meningsmotstand. Det virker i seg selv ganske polariserende.

Da Fremskrittspartiets representant holdt sin appell, og han snakket godt prinsipielt om både frihet og grenser, om mangfold og toleranse, om å leve sammen 
i samfunnet med ulik tro og etnisitet, ble han buet ut på en måte som rystet meg dypt.

Venstresidens buing viste meg at deres ord om mangfold ikke gjaldt Frp. Da var det vel ikke rom for mangfold likevel?

Demonstrasjonen mot fremmedfrykt og hat, ble en underlig opplevelse av at ­polariseringskreftene finnes på begge ­sider, og at de er sterke.

Jeg mener mangfoldsbudskapet er bra. Og med det bør det tåles et mangfold uten buing. Punktum.

Dag Øivind Vincent Østereng

6 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere