Leder

For lavmælt om Hongkong

Norge er ikke tjent med å sitte stille i båten.

Kina trapper opp retorikken etter masseprotestene i Hongkong. Myndighetene bruker nå begrepet «terrorisme» om demonstrasjonene.

Demonstrasjonene har pågått i ti uker, og nådde et nytt nivå etter at flere tusen demonstranter de seneste dagene har møtt opp på den internasjonale flyplassen for å delta i en sitt-ned-aksjon i protest mot politivold. Det utviklet seg tirsdag til voldelige sammenstøt. Det er også vist bilder av panservogner som kjører ved grensen til Hongkong.

FN er bekymret over maktbruken mot demonstranter. I Kina blir det hevdet at Vesten står bak, at demonstrantene er profesjonelle bråkmakere og at målet med opprøret er å «gi byen tilbake til Vesten».

Norske myndigheter har så langt vært forsiktige i sin omtale av den svært betente situasjonen. Men Norge er ikke tjent med å sitte stille i båten og ikke reagere, selv om det foregår mye arbeid bak begrepet «stille diplomati». Hvilke virkemidler skal tas i bruk når?

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier at Norge oppfordrer myndighetene til tett dialog med innbyggerne i Hongkong og håper at de ser verdien av å føre en politikk som har støtte i befolkningen.

– Jeg er enig i at det er anledninger der et stille diplomati skal og må gi lyd fra seg, og det gjør det. Fremme av menneskerettighetene er med oss i all vår kontakt med andre land, også Kina, sa hun som svar på kritikk fra Aftenpostens John Stanghelle.

I 2016 plukket Kina Norge opp av fryseboksen. De politiske og diplomatiske relasjonene mellom Norge og Kina ble overraskende gjenopptatt etter at en av landets fremste opposisjonelle, Liu Xiaobo, fikk fredsprisen. Mange kritiserte avtalen, og mente den var et knefall for Beijing. Avtalen sa blant annet at Norge ikke skulle støtte tiltak som undergravde Kina.

Med dette mente mange at norske myndigheter gav avkall på viktige prinsipper og muligheter til å kritisere Kina som et av verdens mest undertrykkende regimer.

Denne spagaten har fulgt den norske regjeringen siden. Men Søreides understreking om å gi lyd fra seg, er for svak til å høres i Beijing. Vi bør snakke høyere, og sammen med andre land være tydeligere på å formidle til Kina hvilke politiske, økonomiske og ikke minst menneskelige kostnader som vil komme dersom ikke situasjonen i Hongkong normaliseres.

Selv om vi er et lite land.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder