Lederartikkel Vårt Land

En ny test for Norge

En handlingsplan mot islamofobi vil ikke komme en dag for tidlig.

Publisert: 12. aug 2019

Nyheten om skytingen i Al-Noor Isamic Center i Bærum er dypt urovekkende. Til tross for at det fortsatt er mange ukjente faktorer i saken, og den fortsatt er under etterforsking, står dette angrepet i fare for å føye seg inn i rekken av skyteepisoder mot moskeer og synagoger flere steder i verden.

Siden etterforskningen fortsatt pågår skal vi være varsomme med å konkludere for hardt om gjerningsmannens motiver. Samtidig blir ugjerningen etterforsket som et terrorangrep fra politiets side.

LES MER: Siktelsen etter moskéskytingen er utvidet til også å gjelde terrorhandling

Det vi imidlertid vet, er at det er en urovekkende økning i både islamofobi og antisemittisme i mange land. Det er også en økning av hatprat, dehumaiserenede retorikk og polariserte ekkokamre. I tillegg er det økt polarisering i det offentlige ordskiftet både internasjonalt og i Norge.

Alt tyder på at et offentlig ordskifte med økende innslag av dehumaniserende retorikk, åpner opp for at enkelte grupperinger går lengre. Noen av disse er villig til å bruke vold.

Det er derfor gledelig og svært viktig at tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) nå er åpne for en egen handlingsplan mot islamofobi. I tillegg gikk næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i sommer ut i Vårt Land og tok et oppgjør med framvoksende islamofobi. Derfor har vi store forhåpninger til at regjeringen vil jobbe i ekspressfart for å lage en handlingsplan, og få satt den ut i live.

LES MER: Trossamfunn markerte solidaritetsaksjon: ‘Et angrep på alle troende’

Islamsk Råd Norge har lenge etterlyst en slik plan, fordi mange av deres medlemmer blir møtt av negative holdninger. Vårt Lands sommergjest, Bushra Ishaq, skrev i juli at mange av hennes muslimske venner er redde på grunn av økende islamofobi. En handlingsplan vil derfor ikke komme en dag for tidlig.

I vårt liberale demokrati skal ingen som ber i sitt gudshus, eller ytrer sine meninger innenfor demokratiets rammer, frykte trusler eller vold.

Et demokrati måles på evnen til å ivareta sine minoriteters rettigheter, sikkerhet og frihet. Regjering, storting og alle vi andre må jobbe aktivt for at vi om en tid kan se oss tilbake og vite at vi besto testen.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 1 måned siden / 3156 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
9 dager siden / 1210 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 1107 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
15 dager siden / 872 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
7 dager siden / 791 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
7 dager siden / 610 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
19 dager siden / 556 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
3 måneder siden / 494 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere