Odd Anders With

54

Redelig friskoledebatt?

Selv om det er valgkamp, er hverken Stortinget eller friskolen tjent med en uredelig eller polarisert friskoledebatt. Skiftende flertall og regjeringer forutsetter en friskolepolitikk som er trygg og forutsigbar - og dermed bredt politisk forankret.

Publisert: 12. aug 2019

Når et bredt flertall, som inkluderer Ap og SV har sagt ja til friskolesupplement på både religiøst og pedagogisk grunnlag, og i fellesmerknad i Stortinget har forankret dette i menneskerettighetene, trenger ikke regjeringspartiene å argumentere som om de nevnte partier er imot friskoler. Ap og SV har selv presisert at det handler om motstand mot de nye profilskolene og kommersielle,- ikke ideelle eiere. Som leder i Kristne Friskolers Forbund, vil jeg også minne om at KFF heller ikke har applaudert profilskoler og kommersielle eiere.

På den andre siden er det skuffende at Ap/SV ikke ser at det er en statlig oppgave å sikre menneskerettighetene - også i skolepolitikken, slik at trosfriheten og foreldreretten ivaretas. Man må unngå sprikende utslag som følge av skiftende politiske og ideologiske holdninger i kommunen, og ulikheter fra kommune til kommune. Ja, kanskje èn tolking av menneskeretter i fylket og en annen i det samme fylkets kommuner. Jeg viser i denne sammenheng til utspill om å la primær- og fylkeskommunene få vetorett ved oppstartssøknader eller utvidelser av friskolene. Dagens lov regulerer kommunenes innflytelse på en sterk nok måte.

Valgkamp handler om tillit. Friskolene og deres elever fortjener den. Da må et bredt flertall i Stortinget fortsatt ta et felles ansvar.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Kristen kamelsluking
av
Espen Ottosen
25 dager siden / 3587 visninger
En prest og en gave
av
Anita Reitan
19 dager siden / 2543 visninger
For kort for Jesus?
av
Øyvind Hadland
rundt 1 måned siden / 2187 visninger
Fem om dagen: en sunn tro
av
Berit Hustad Nilsen
19 dager siden / 1866 visninger
Snevert om synd
av
Torunn Båtvik
4 dager siden / 1825 visninger
Politikk og religion sauses sammen
av
Helge Simonnes
16 dager siden / 1707 visninger
Religiøs fyllefest på Visjon Norge
av
Levi Fragell
4 dager siden / 1612 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere