Spaltist i Vårt Land Hilde Løvdal Stephens

Førsteamanuensis, Universitetet i Sørøst-Norge

Jakt og offer

Historien om Joshua Harris handler også om de som heiet fram en uerfaren mann som selve Rollemodellen.

Publisert: 11. aug 2019

Tenk deg at du som singel og i en alder av 21 år skrev en bok med råd om hvordan finne en kristen ektefelle og som solgte 1,2 millioner eksemplarer. Du gifter deg og du skriver bok basert på hvordan du fant ektefellen din. Du går enda noen hakk opp oppover på stjerneskalaen og gir ut flere bøker om emnet. Du inviteres til konferanser, radiokanaler og TV-programmer. Du blir pastor for en stor menighet. Du fremheves som en av de viktigste stemmene for din generasjon.

Så skjer livet. Og du begynner å tvile på alt du har skrevet og alt du har bygd livet og karrieren din på. Til slutt må du ta avstand fra det hele. Til og med ektefellen din og troen din.

Dette skjedde med Joshua Harris.


Fikk lovord

Allerede som tenåring holdt Harris seminarer og skrev artikler om livet som ung og kristen. Men han ble en kristen superstjerne med boka I Kissed Dating Goodbye som kom ut i 1997.

I en alder av 22 var han en av de mestselgende forfatterne i USA. Boka ble oversatt til flere språk, blant annet til norsk med tittelen På jakt etter den rette (Lunde forlag, 2003). Han ga ut flere bøker som fikk lovord fra etablerte teologer og kristenledere.

Harris mente at man ikke bare skulle være seksuelt avholden før ekteskapet, men også at man ikke skulle date. Å date, mente han, forberedte unge til skilsmisse siden det er en uforpliktende måte å møte motsatt kjønn på. Alle romantiske forhold skulle settes på vent inntil man var klar for å gifte seg.

Løsningen var noe som ble kjent som «courtship», der ekteskap var målet fra første stund. Harris la ut om dette i boka Boy Meets Girl: Say Hello to Courtship (2000). Boka fremmet en ny-kalvinistisk teologi der rigide kjønnsroller fremheves som del av Guds plan for et harmonisk samliv.


Gudegitt oppskrift

De siste par årene har Harris åpent stilt spørsmål ved temaet han som skråsikker, overmodig og uerfaren 21-åring erklærte var en gudegitt oppskrift for et lykkelig ekteskap. Han ba forlaget om å slutte å trykke nye utgaver av boka hans.

I juli i år skapte han store overskrifter i kristne og sekulære medier da han og kona annonserte at de var separert. Det vekket enda mer oppsikt at han senere også erklærte at han ikke lenger regnet seg som kristen og at han beklaget måten han hadde omtalt lesbiske og homofile tidligere.

Harris’ suksess kom i kjølvannet av omfattende arbeid med å fremheve seksuell avholdenhet før ekteskapet. Noen grupper, som Silver Ring Thing og sørstatsbaptistenes True Love Waits-kampanje, var spesielt rettet mot kristne tenåringer og unge voksne, i likhet med den norske «Verdt å vente på»-kampanjen.


Idoliserte avholdenhet

De senere årene har flere, som den nylig avdøde Rachel Held Evans, stilt spørsmålstegn ved hvor sunt kampanjer som True Love Waits er for unge kristne. Slike kampanjer idoliserte seksuell avholdenhet, men var i praksis ikke veldig vellykkede. Dette innså også Harris etter hvert.

Men kunne han si det høyt?

I en TedTalk fra 2016 delte han hvor vanskelig det var å i det hele tatt å begynne å tenke utenfor de faste rammene som han hadde satt opp for seg selv og andre. Han var nærmest fanget av ideen han fikk som 20-åring om at han skulle forandre verden med å skrive bøker. Når alt i livet ditt, karrieren din, vennskapene dine og familien din, er bygget på det du mente i ungdomsårene, skal det mye til for å innrømme at man tviler på sitt eget budskap. Hva hadde han igjen om han vedgikk å ha tatt feil?

Ofte handler debatten om avholdsbevegelsen om hvorvidt slike kampanjer er effektive. Men vi kan også spørre oss hvor sunt det er å la unge og uerfarne kristne få en plattform slik Harris gjorde.

Historien om Harris handler ikke bare om han. Den handler også om hvordan kristne forlag og organisasjoner heiet fram en uerfaren, ung mann som selve Rollemodellen for unge kristne.

Hvor ansvarlig var egentlig det?


Jomfruelige kristne

I jakten på den rette rollemodellen for jomfruelige kristne, så mange evangelikale på den pur unge Harris som den rette personen til å fronte disse verdiene.

Men der det er jakt, er det oftest et offer.

6 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere